Det var ikke måte på begeistring da Shenpens medarbeidere Ina Dang og Heidi Trondsen kom til Durlung landsby i Nepal på prosjektbesøk i høst. Våre 28 fadderjenter hadde laget vakre, friske blomsterkranser som de hang rundt halsen vår, og rød «tikka» i pannen for å vise sin takknemlighet over de norske fadderne som gir dem anledning til å gå på den lokale skolen.
Landsbyen ligger høyt oppe på et fjell med nydelig utsikt til Himalayas tinder. Alle disse jentene er daliter, den laveste kasten i Nepal, som vanligvis blir behandlet på en nedverdigende måte, men nå får verdighet gjennom prosjektet.
Fadderjenter, foreldre, lærere og en hærskare av andre barn fulgte nøye med på begivenheten. Shenpen er den eneste humanitære organisasjonen i landsbyen. Landsbyen preges av fattigdom og barn som må jobbe hjemme istedenfor å gå på skolen.
Vi hadde med fine oppslagsbøker til biblioteket på skolen, til gode for alle lærere og elever, og fadderjentene fikk ekstra lærebøker.
Vi fikk en veldig positiv nyhet. Jentene våre, som tidligere bare kom på skolen i ny og ne fordi de måtte jobbe hjemme, kommer nå regelmessig på skolen. Et annet problem har vært at unge jenter som gifter seg slutter på skolen. Hele tre av våre jenter har giftet seg. Vi kommer med stadig oppmuntring om å fortsette på skolen, men det vil nok ta tid å forandre denne praksisen i landsbyen.
Rektor ble utnevnt til “chairman” for Shenpen´s fadderprosjekt, som fra nå av også skal inkludere andre fattige jenter på skolen som ikke er daliter. Da det lett kan skape problemer blandt de høyere kastene om vi kun fokuserer på lavkastejentene, skal vi nå også inkludere andre fatttige barn på skolen i fadderorndningen. Jenter i første rekke, siden kvinnene trenger ekstra fokus i et samfunn der kvinner har lav status og ikke er vant til å bli hørt. Dette kom klart frem da vi spurte mødrene om deres mening. Taushet. Vi oppmuntret dem til å si sin klare mening. De klarte kun å si at de var veldig fornøyd med prosjektet.
19 jenter fra svært fattige familier trenger nå faddere for å kunne fortsette å gå jevlig på skolen. Vi håper nye norske hjelpere vil støtte oss i å formidle beskjeden om at utdanning gir frihet. Og kunnskap. Jo mer kunnskap, jo mindre “overtro”, som for eksempel at kvinner ikke kan røre ilden eller sove inne i huset når de har menstruasjon.
Vi møtte våre helsearbeidere Bal Krishna og Rita som har jobbet for Shenpen i nesten et år med å gi helseinformasjon til alle elever fra 6-10 klasse. De var entusiastiske over å møte Ina fra Shenpen som er lege, og som skal følge opp helseinformasjonsarbeidet. Deres helseundervisning har nå gått inn i læreplanen ved skolen, noe vi er svært fornøyd med. Skolen har flere hundre elever.
Vi er også i ferd med å ansette en hjelpelærer for de svakeste elevene. Ganga Maya BK som kandidaten heter, er den første kvinnen i landsbyen som har fullført 10. klasse og nå trolig får sin første jobb som leksehjelper for 1-5 klasse.
Så fadderne støtter ikke bare sin fadderjente med skoleuniform og skolemateriell, men også helsearbeidere, leksehjelper og ekstra lunsj (tiffin) til jentene.
Shenpen´s Ina Dang er nå i Nepal og følger opp prosjektet i samarbeid med lærer Prem Bishwokarma som var den første dalit´en som fikk høyere utdanning i Durlung landsby. Ikke rart han er stolt over å kunne bidra til utdanning for landsbyen sin. Han kommer stadig med samme frydefulle utbrudd: “This is my dream project!”
Vil du bli fadder og hjelpe en jente til skolegang?
Send en e-post til post@shenpen.no og merk e-posten “fadderbarn Nepal”. Vi kontakter deg og du er med!