HELSE

Shenpen finansierer ulike prosjekter og tiltak for å bedre helse, hygiene og sanitære forhold i India og Nepal. På grunn av lite utviklet offentlig helsevesen, er tilgang til helsehjelp et stort problem for mange fattige.

Tashiling klinikk: (Sonada i Vest-Bengal i India). Vi har støttet driften av Tashiling klinikk siden 2010. Klinikken ligger i hjertet av den tibetanske bosetningen i Sonada, der vi har fadderbarn som bor på internat.

Vi betaler lege, vaskehjelp, medisiner og akutt helsefond til over hundre barn på internatet.  Sykepleier Kunga Chonzin, som jobber heltid på klinikken, fikk sykepleieutdanning gjennom Shenpen´s yrkesopplæringsprogram fra 2014-2018.

Vi har samarbeidet med klinikken om å gi helse- og hygieneinformasjon til barn og eldre i bosetningen i mange år. Så barna var gode på håndvask lenge før covid kom. Barna får nødvendige håndklær og hygieneartikler fra Shenpen. Vi oppdaget allerede i 2012 at internatmamma tørket 60 barn med samme håndkle, og dermed spredde hudsykdommer seg veldig lett. Nå får de også årlig ormekur, da vi oppdaget at innvollsorm var et stort problem blant barna, noe som lett kunne løses, i tillegg til sykdommer som kom fra urenset vann, som kunne forebygges med vannfilter.

Vi bidrar også med nødvendig utstyr, og har pusset opp klinikken i forskjellige omganger.

I tillegg til vår lege som kommer en gang i uken, besøkes klinikken av en tibetansk urtelege. Klinikken betjener alle som bor i den tibetanske bosetningen og det nærliggende klosteret.

Helse i våre øvrige fadderprogram

Fadderjentene våre i Durlung i Nepal  får jevnlig helseundervisning på skolen av helsepersonell vi leier inn. Vi bidrar med førstehjelpsutstyr og akutte medisiner.

Faddermunkene på Sed-Gyued-klosteret i Salugara får helseinformasjon og hjelp med preventiv medisin (stivkrampevaksine, ormekur, myggnetting og myggkrem, håndklær osv.), og har fått eget klinikkrom på klosteret.

Helseprosjekt for nonner, Tilokpur nonnekloster (Himachal Pradesh, India). Vi har et eget helseprosjekt for rundt 90 nonner på klosteret. Nonnene hadde ingen helsehjelp da vi først var der i 2018, og det var 40 km til nærmeste lege i Dharamsala.

Prosjektet gir nonnene behandling på klosteret. De får full helsesjekk hvert tredje år, og månedlig besøk av urteleger fra Men Tsee-Khang som har med urtemedisin. De får også midler til medisinsk nødfond som kan brukes til tannlegebesøk, undersøkelse/behandling  på sykehus o.l.

Prosjektet kom i stand på oppfordring fra Karmapa´s Health Project for Nuns, og er et samarbeid med Karma Tashi Ling.

Vi bidrar også med helsemidler til Kalu Rinpoche´s kloster i Sonada (og varmt undertøy til små munker om vinteren) og Dechen Choling, et lite nonnekloster i Sonada.

Helsehjelp til andre fattige i krise

Så langt vi kan, støtter vi fattige mennesker vi møter i feltarbeidet med midler til akutt medisinsk behandling. Denne hjelpen kan bety alfa og omega for noen som ikke har mulighet til helsehjelp. Eller det aller nødvendigste.

I årenes løp har vi utført en rekke prosjekter som har bidratt til bedre helse, hygiene og leveforhold:

2022: Fliselegging av klinikken i Sonada.

Hepatitt-B-test av nærmere 300 personer utført av klinikken (tibetanere, munker, internatbarn).

Nytt vannfilter i spisesalen til internatbarna og nye håndklær og sengetøy.

Fliselegging av fire klasserom og soverommene til Sed-Gyued munkene, som bodde på betonggulv.

Søppelprosjekt: Info-workshops om separasjon av tørt og vått avfall i samarbeid med våre partnere. Donasjon av søppelkasser mm.

Solidaritetsbind: Produksjon og utdeling av vaskbare tøybind til skolejenter, nonner og andre fattige kvinner.

2021: Oppussing og åpning av eget klinikkrom på Sed-Gyued-klosteret. Oppretting av helsejournal for alle munkene.

2020-21: Krisemidler under covid-pandemien til:

Klinikken i Sonada: (hygiene, covid-utstyr, vaksiner).

Munker og nonner: Midler til mat og medisiner gjennom pandemien.

Storbyen Siliguri: Utdeling av munnbind og håndrens i slumstrøk, samt mat til fattige i store deler av Darjeeling-distriktet.

Gjennom partnere i Nepal: Midler til akutt covid-post i Kathmandu og medisiner til flere helseposter i distriktene, mat.

2020: Kompost-prosjekt på Kalu Rinpoce´s kloster i Sonada.

Bygging av «compost unit» og kompostering av matavfall fra nærmere 100 munker, produksjon av høy kvalitet matjord. Klosteret bruker jorda til å produsere grønnsaker, mens noe selges til lokalbefolkningen.

2019: Fire nye toaletter og nytt baderom på gutteinternatet i Sonada, samt full renovering av internatene.

2018: Oppstart av Tilokpur Health Project for Nuns.

To nye toaletter for de minste på internatet i Sonada.

Kvinner og barn på Long Term Safe Home utenfor Pokhara fikk dusj og varmt vann

2017: Et stort betonggulv i Sed-Guyed-klosteret i Salugara ble flislagt.

Kvinner på Safe Home i Pokhara fikk solpaneler for varmt vann

2016: Felleskjøkkenet på internatet i Sonada ble totalrenovert. To rom på internatet fikk tregulv, der de minste barna bodde på iskaldt betonggulv.

Barna fikk over hundre nye madrasser til internatene, og nytt sengetøy.

Skolen i landsbyen Durlung i Nepal fikk vanntank og innlagt vann på toalettene.

2015: Kalu Rinpochs kloster i Sonada fikk installert solfangere til oppvarming av vann. Det ble også installert gatebelysning med solceller og batteri.

Nødmidler til jordskjelvofre i Nepal (vann, mat, medisiner).

2014: Internatet i den tibetanske bosetningen i Sonada fikk installert solfangere til oppvarming av vann. Når skolebarna er på ferie, får befolkningen i den tibetanske bosetningen tilgang til varmtvannet. Det ble også installert to gatelys som drives av solceller og batterier, noe som gjør det tryggere å gå i mørket om kveldene.

2013: Det ble installert vannfilter til rensing av elvevannet som brukes som drikkevann på internatet i Sonada. 

2013: En fødestue i Miao Tibetan Settlement i Øst-India fikk nytt nytt utstyr til en komplett fødestue.

2012: Oppgradering av klinikken i Sonada, varmtvannstank. Hygiene-hjelp til 250 barn på internatet på den tiden.

STØTT ARBEIDET VED å GI EN DONASJON