FADDERBARN

Shenpen har tre fadderprogrammer i India og Nepal der vi hjelper fattige barn til å få skolegang. For 250 kroner måneden kan du være fadder for barn og unge i programmene.

Sonada, Vest-Bengal i India
Programmet omfatter barn av tibetanske flyktninger og andre familier av tibetansk herkomst som går på Sambhota Tibetan School. Her får barna lære tibetansk språk og kultur, i tillegg til vanlig pensum for 1.-10. klasse. Skolen hadde 200 elever før koronapandemien, men mistet over 50 elever da skolen måtte holde stengt i to år under pandemien.  Mange av barna kommer fra grisgrendte fjellstrøk og bor på internat i Tashiling Tibetan Settlement (TTT), en tibetansk bosetning like ved skolen.

Shenpen har jobbet tett med ledelsen i TTT siden 2009 og gjennomført en rekke prosjekter og tiltak.
Sonada ligger på 2.000 meters høyde og har ofte kaldt vær og tåke. Hardt klima og fattigdom gjør livet her krevende.

Shenpen har i dag ca. 50 fadderbarn på internatet.

Programmet dekker kost og losji på internatet og skolemateriell og lommepenger for fadderbarnet. I tillegg får alle barna på internatet gratis helsetjenester fra Shenpens klinikk, hygieneartikler, undertøy, varme klær, frukt og grønt.

Siden 2019 har vi også støttet enkelte fadderbarn som går ut 10. klasse i Sonada, slik at de kan gå videre til klasse 11-12 på andre skoler.

Durlung, Sentral-Nepal
Programmet hjelper lavkastejenter og andre fattige jenter i landsbyen til å fullføre grunnskolen.

Det er 50 jenter i programmet.

Programmet dekker skoleuniform, skolemateriell, lunsj, leksehjelp og helse- og hygieneinformasjon.

Siden 2018 har vi også støttet spesielt fattige fadderjenter som er motiverte til å ta 11-12 klasse andre steder, dersom de har familie de kan bo hos. Programmet støtter busspenger, skolemateriell og skoleavgift.

Salugara, Vest-Bengal i India
Dette programmet hjelper unge munker som får skolegangen sin i Sed Guyed-klosteret. Det er vanlig at fattige familier i området sender barn i kloster, der de får opplæring i buddhistisk filosofi og praksis. De får også skole som følger den indiske undervisningsplanen fra 1.-10. klasse.

Sed Guyed Institute of Buddhist Studies har i underkant ca. 100 munker, hvorav rundt 70 er under 15 år. Mange av de yngste kom til klosteret etter jordskjelvene i Nepal i 2015.

Det er 20 gutter i programmet.

Programbidraget går til kost, losji, skolemateriell, vaksiner og andre helsetiltak.

Salugara ligger i lavlandet ved foten av Himalaya, der det er varmt og dengufeber og andre sykdommer florerer, spesielt i regntiden.

VIL DU BLI FADDER?

Skolesaker til skolestart – vårt årlige skolesekkprosjekt 
I tillegg til fadderprogrammene, har Shenpen et program der vi sørger for skoleutstyr til fattige barn i India og Nepal. Skolestart betyr utgifter til skoleuniform, sko, skolesekk og skolebøker for et år. For svært fattige og utsatte familier er det en uvurderlig hjelp når barna får skolesaker fra prosjektet, og kan fortsette på skolen til tross for omstendighetene.

STØTT EN SKOLEELEV