Første sopphøst for kvinnene i Sonada

  Det er nye tider for kvinnene som er med i Shenpens sopprosjekt i Sonada i India. Kvinnene, som har hatt tungt arbeid som bærere, er strålende fornøyd med det nye levebrødet de har fått etter å ha lært å produsere østerssopp. – Et arbeid som ikke gjør vondt, som en av deltakerne sier. Sopphuset ... Les mer
Ragnhild Sved

 

DSCN8351
De mest aktive kvinnene i prosjektet med den første innhøstingen.

Det er nye tider for kvinnene som er med i Shenpens sopprosjekt i Sonada i India. Kvinnene, som har hatt tungt arbeid som bærere, er strålende fornøyd med det nye levebrødet de har fått etter å ha lært å produsere østerssopp. – Et arbeid som ikke gjør vondt, som en av deltakerne sier.

Sopphuset ble bygget i vinter, og soppsylinderne som hengt opp i februar, er nå fulle av store, flotte østerssopp som kan høstes inn. Kvinnene solgte over 50 kg første uken, og det kommer stadig ny sopp. Det betyr penger i kassa!

– Før kunne jeg ikke engang kjøpe en pakke kjeks til barna mine, sier Nima, fornøyd med å ha fått egne inntekter.

DSCN8307
Leder Urmula Subbha sanker inn sopp i sopphuset.

Én sylinder med høy og soppfrø kan gi tre-fire avlinger før det må sås på nytt. Prosjektet har fått nye frø fra Shenpen og de siste tingene som de trenger; vekt og soppkurver.

Urmula Subbha, lederen i Upper Naya Basty selvhjelpsgruppe, har ført oppmøteregister, og kvinnene får betalt etter hvor mye arbeid de har lagt inn i sopproduksjonen. Gruppa har bestemt seg for i første omgang å ta ut halvparten av salgsinntektene i lønninger, og la resten gå til nye investeringer og utvikling av produksjonen.

– Vi slutter aldri, sier ivrige Urmula.

Deltakerne Suman og Pur Lhamo tar seg av regnskapet og betaler ut lønninger.

 

DSCN8336
Topp kvalitet østerssopp.
DSCN8344
Nimu veier opp soppen for salg.

Shenpen er svært fornøyd med at disse kvinnene fattige og hardtarbeidende kvinnene nå har fått sin egen virksomhet. Prosjektet har tatt 5 måneder fra start til ende. Så fort kan det gå selv i India, der ting vanligvis beveger seg sakte. Det skyldes både de arbeidsomme kvinnene og god hjelp og undervisning av Prakash Thamang, som har lang erfaring med sopproduksjon.

Shenpen har støttet prosjektet med 15.000 kroner, som var nok til å bygge sopphuset og sette det hele i gang. 11 kvinner har vært svært aktive i prosjektet, og er de som får inntektene, mens 4-5 har vært innom iblant. Første avling gikk raskt unna. Den ble solgt til lokalbefolkningen, grønnsakshandlere i Sonada og det lokale klosteret.

Innhøstingsfest

Urgyen Tsering og Heidi Trondsen fra Shenpen laget nylig innhøstingsfest for damene for å feire suksessen med kaker, frukt, drikke og ikke minst supergode sprøstekte østerssopp etter oppskrift fra en spansk kokk som nettopp var på besøk.

Heidi serverte en haug med sopp som gikk unna på under ett minutt. Noen av damene gikk så selv på kjøkkenet og svingte opp en ny runde med sopp etter samme oppskrift, mens de andre sang kjærlighetssanger og framførte takkedanser til Shenpen på nepalsk vis. Selv om Sonada ligger I India, er det nepalsk kultur i disse Himalaya-traktene, og enhver fest ender med sang og dans.

Sopp-4
Urgyen Tsering fra Shenpen og kvinnene som feierer innhøstingen.

Om du har lyst på noe godt – her er oppskriften på frityrstekte østerssopp:

Ha salt på soppene (15 min)

Ha på pepper

Dypp soppen i melk,

så i mel,

så i egg,

så i brødsmuler blandet med noen båter finhakket hvitløk.

Stek soppene i olje til de er gyllne.

Bon apetit!

Årsmelding for 2023

Les hele årsmeldingen her. Shenpen Aid støtter fattige folk med mat, helse og utdanning. 2023 har vært et aktivt år, og du kan lese ...
Shenpen

Nyhetsbrev fra Shenpen Aid – februar 2024

I dette nyhetsbrevet kan du blant annet lese om Sabitha Oraon. Hun er lærer for 7 nye kvinner som startet sy-trening i januar ved ...
Shenpen