Stadig flere unge fullfører utdanning med støtte fra Shenpens yrkesopplæringsprogram og får seg jobb.
Kunga Chonzin fra den tibetanske bosetningen i Sonada ble i mars ferdig utdannet sykepleier, støttet av Shenpens yrkesopplæringsprogram. Hun studerte ved St. Martha’s School of Nursing i Bangalore i Sør-India. Her fullførte hun også 6 måneders turnustjeneste på et sykehus.
Nå er hun spent på om hun får sin første jobb på sykehus i storbyen Siliguri. Hun liker best å jobbe gravide kvinner og fødsler.
Shenpens yrkesopplæringsprogram ble startet i 2014 for å hjelpe unge fra fattige familier til å få en utdanning. Kunga var den første.
Programmet har vist seg svært nyttig for de vi hjelper. Med en beskjeden støtte fra vår side, får unge mennesker en praktisk utdanning og et levebrød. I India er det lettere å få jobb med praktiske kunnskaper enn universitetsutdanning.
Det koster rundt 30.000 kroner å utdanne en sykepleier i India, på en rimelig skole. St. Martha’s school of Nursing er en av disse, og den har i tillegg et godt renomme.
To andre tibetanske jenter fra Sonada har også fått støtte til å bli sykepleiere på samme skole: Tenzin Choden, som går i 2. klasse, og Tenzin Lhamu (19), som skal begynne til høsten.
Furlamu Sherpa (19) begynte på to års trening i hotelledelse i Sonada i februar. Uten Shenpens hjelp hadde hun ingen sjanse til utdanning, da begge foreldrene er alvorlig syke.
Vi har også flere studenter som er ferdig med studier i år eller er utplassert i lære.
Tenzin Khuzing (21) ble ferdig utdannet kokk i 2017 ved Vocational Training Centre (VTC) i Selakui, Dehradun, noen timers reise fra Delhi. Han fikk en stor sjanse som lærling på en femstjerners restaurant i Chennai i Sør-India. Til sommeren kommer han tilbake til Sonada.
– Jeg har lært over 500 retter, forteller han stolt, og gleder seg til å dele noen triks med de to eldre kokkene i den tibetanske bosetningen, der de lager mat til 150 internatbarn daglig.
Sonam Dhondup var ferdig utdannet elektriker/wireman i 2017, og er nå i ett års lærlingjobb i Dehradun. Han gikk også på Vocational Training Centre, en skole som spesielt har yrkesopplæring for tibetanere.
Han er ferdig til sommeren, og gleder seg til å reise hjem til Bhutan med super utdanning. Han sier han er garantert å få jobb fordi han har spesialisert seg på elektriske systemer i biler.
Pemba Bhutia (24) blir bilmekaniker til sommeren. Han har gått på Industrial Training Institute i Tung, ikke langt fra Sonada. Skolen er offentlig, og koster lite, og Pemba har fått støtte til reisepenger, uniform og mat, slike at han kunne gjennomføre utdanningen.
Han bor langt oppi lia, og har måttet gå mange kilometer hver dag for å komme seg til veien, og så videre til skolen, og så oppover alle bakkene igjen om kvelden. Han har fått penger til drill og annet viktig utstyr, og har allere småjobber som altmuligreparatør i landsbyen.
Temba Tsering (24), som ble ferdig utdannet elektriker ved ITI i Tung i 2016, ringer stadig og forteller om hvor bra det går. Han jobber med solenergiinstallasjoner i Sikkim, nær grensa til Tibet (nå Kina), 5.000 meter over havet, og har en god inntekt slik at han kan hjelpe sin fattige familie.
Soppdyrkere tjener penger
Sist, men ikke minst kan vi melde at vi nettopp besøkte sopphuset Shenpen bygde i 2017 for fattige kvinner i Sonada landsby, mange av dem bærere (collies). Her møtte vi Nimu Sherpa and Pema Kima som holdt på å vanne soppsylindere de nettopp hadde hengt opp.
De forteller at det ble litt for mange med 11 kvinner, som prosjektet startet med. Det ble liten fortjeneste på hver, og det var som om soppen vokste dårligere med for mange til stede.
Da de fikk opplæring i sopproduksjon, lærte de at soppen er sensitiv, og man skal være svært forsiktig med parfyme og sterke lukter. De har også hatt problemer med å få tak i gode frø. Nå jobber det 4–5 kvinner fast med produksjon. De tjener mer penger, og østerssoppen vokser bedre, mener de.
Soppen leveres blant annet til Kalu Rinpoches kloster med nærmere 100 munker.
Kunnskap om sopproduksjon har spredt seg i landsbyen, og flere små enheter har dukket opp. Det har blitt konkurranse.
Shenpens budsjett for yrkesopplæring er nå helt sprengt. Vi leter etter sponsorer som kan hjelpe oss å gi fattig ungdom og underpriviligerte kvinner til en framtid.
Ta gjerne kontakt om du eller din organisasjon kunne tenke seg å støtte yrkesopplæring i India og Nepal. I Nepal gir vi workshops for personell som jobber med traumeutsatte kvinner.