Søppelprosjektet

Søppelprosjektet – Vinn-vinn for miljøet, lokale husholdninger og søppelarbeidere

Søppelprosjektet
I store deler av India flyter søppel på gater og i naturen, til tross for myndighetenes forsøk på opprydning. Søppelprosjektet ble startet I 2024 og har nådd tusenvis av mennesker som har fått kunnskap om søppelhåndtering, forurensing, gjenvinning og beskyttelse  av naturen.

Informasjonsworkshops og søppelutstyr
Urgyen Tsering, Shenpen´s feltarbeider I India, har siden oppstart av prosjektet gitt informasjonsworkshop til over 3.000 husstander I Sonada og Salugara, det området vi jobber mest India. En rekke skoler, klostre og private husstander har fått opplæring I separasjon av vått og tørt avfall, gjenvinning, plastforurensing og mye mer.

Bilde

Prosjektet donerer også nødvendig søppelutstyr til alle som deltar på workshops.  Skoler og klostre får søppelbøtter og store containere til plastflasker. Mange “village leaders” ber om workshops I sitt område. Alle vil de ha søppelet bort fra gatene, og vakker natur rundt seg, egentlig.

Urgyen Tsering legger vekt på at folk trenger informasjon og kunnskap for å forandre mentalitet. – Jeg har observert mange kostbare prosjekter i regi av indiske myndigheter. De har prøvd å gjøre noe med søppelproblemet ved å arrangere store «happenings» med fjerning av søppel, forteller Urgyen.  – Neste dag er situasjonen den samme. Folk kaster søppel overalt, og ragpickers som lever av å selge søppel har en umulig oppgave. For hvem vil ta imot tilsølte ting? Og hva med alle de som brenner plast og gjør luften umulig å puste inn? Det stinker brent plast over hele India i kveldingen og fattige folk varmer seg på bål med dagens avfall. Prosjektet donerer også nødvendig søppelutstyr til alle som deltar på workshops.  Skoler og klostre får søppelbøtter og store containere til plastflasker. Mange “village leaders” ber om workshops I sitt område. Alle vil de ha søppelet bort fra gatene, og vakker natur rundt seg, egentlig. 

Bilde

Over tre tusen husstander I Sonada og Salugara har deltatt på workshop I søppelhåndtering, og fått med seg grønn bøtte til matavfall hjem. 

På workshopene lærer deltakerne hvordan de enkelt kan separere vått og tørt avfall. Alle går hjem fra workshop med en grønn bøtte  de kan ha matavfallet I, slik at det blir konkret. Og de har lært hvordan de kan sende plast  til gjenvinning, slik at den ikke forurenser lufta de puster inn. Og de har tenkt, at ja, jeg vil også være i ren natur. På landsbygda i India har foreldregenerajonen stort sett lav utdanning, slik at det er viktig å gi informasjon om hvor viktig det er for helsa og naturen å separere avfallet og slutte å brenne plast. Ungdommene er mer informert, og Shenpen samarbeider med flere ungdomsgrupper og kvinnegrupper som engasjerer seg i  lokalmiljøet.UpcyclingMiljøekspert Darshan  Younzon har bidratt  med å spre kunnskaper om effekten av plastbrenning og andre miljøgifter, og har hatt workshops der man lager produkter av ting som folk vanligvis kaster. Plastposer, for eksempel, kan lett bli fine flettede matter. Upcycling, som det heter.Pick-up av separert søppel og India´s fattige ragpickers.Prosjektet har til nå dessverre ikke hatt finansiell mulighet  til pick-up-truck som kan levere separert søppel til gjenvinning.  Dette håper vi kan komme I fremtiden. Siden det er forsvinnende lite offentlig søppeltømming I store deler av India, er det ofte fattige ragpickers som samler inn og bringer avfall til gjenvinning. Det er umulig for dem å få solgt plast o.l, om det er tilsølt med matavfall. Så de er storfornøyd med Shenpen´s workshops. De får hjelp med  støvler, hansker og annet utstyr de trenger I arbeidet. Tre ragpickere I Salugara har fått stor kjerre å transportere søppel på.  Den store kjerra gir mye mer plass til søppel de kan bringe til gjenvinning, sammenlignet med sykkelen de brukte før. 


Durlung fadderprogram:
Fadderjentene våre i Durlung i Nepal får helseundervisning på skolen av helsepersonell vi har leid inn. Kvinnelig sykepleier underviser tenåringsjentene. Før dette var ikke helse i læreplanen på skolen. Barna får akuttbehandling når helsearbeiderne kommer på ukentlig skoleundervisning, og jevnlig ormekur. De får også et lite måltid mat i lunsjpausen, der frukt inngår som en del av dietten.

Sed-Gyued fadderprogram:
Fadderguttene våre og nærmere 100 munker på Sed-Gyued klosteret i Salugara får helsehjelp via det lille klinikkrommet som ble åpnet i 2021. I 2023 fikk to “helsemunker” hjelp til å dra på kurs for å lære akuttmedisin. De følger nå opp alle helsetiltak på klosteret. Shenpen bidrar med medisiner, hjelp til helseundersøkelser og nødfond til behandling.

Helseprosjekt for nonner i Tilokpur kloster:
Vårt helseprosjekt i Tilokpur nonnekloster i Himachal Pradesh, som startet opp i 2018, gir over 90 nonner tilgang til medisinsk behandling de ellers ikke hadde tilgang på. De får jevnlig helsesjekk, medisiner fra tibetanske urteleger, og nødfond til bruk ved tannbehandling og sykehusbesøk. Nonnene har også fått vaskbare tøybind som hjelper veldig mye på søppelsituasjonen på klosteret. Siste forsendelse av tøybind fra Shenpen kom fra vårt eget prosjekt der vi produserer tøybind for fattige kvinner, inkludert nonner.Dette prosjektet er opprettet i samarbeid med Karmapa’s Health Project for Nuns, og er et viktig bidrag til å sikre nonnenes helse og velferd.

Helsehjelp til munker på Sonada klosteret:
Sonada hjelper vi over 120 munker med medisinsk nødfond, slik at syke munker kan få behandling. De små munkene får også varme klær og vinterundertøy fra Shenpen. Klosteret har fått hjelp med bygging av et stort kompostanlegg. Matavfallet går nå inn i kompostsystemet, og kommer ut som god matjord (“black soil”) etter noen måneder. Denne jorda brukes til å dyrke spesielt gode grønnsaker. Munkene har tilgang til Tashiling klinikk i Sonada, der de får gratis helsetjenester. 

Helsehjelp til Dechen Choling, et bittelite nonnekloster i Sonada:
Her bor det bare 3-4 nonner nå. De får lommepenger av Shenpen, og litt til helsefond, slik at de kan dra til helseundersøkelser om nødvendig. De følges også opp av Tashiling Klinikk.

Nødhjelp:
Shenpen forsøker så godt som mulig å være tilstede i felt og hjelpe til ved katastrofer, så langt midlene rekker. Utstrakt matudeling i både India og Nepal under koronakrisen var et eksempel.

I tillegg til våre faste prosjekter, bistår vi også fattige som står uten midler til akutt helsehjelp. Et lite bidrag kan bety alt for noen som ikke har penger til behandling. Eksempler på situasjoner der Shenpen har bidratt: operasjon for å unngå amputasjon, behandling ved akutt brannskade, øyeoperasjon, briller, do til slagpasient, og mye mer.

Prosjekter innen helse- og sanitær, bakover i tid:
Shenpen har gjennom årene levert flere omfattende helse- og hygieneprosjekter. Noen av dem  inkluderer: 

2023-24: Utdanning av “helsemunker på Sed-Gyued kloster, stor helseundersøkelse, telemedisin på klinikken i Sonada, helseundervisning i Durlung kom online.
2022: Hepatitt-B testing av 300 personer, nytt vannfilter og hygienetiltak i internatet i Sonada, fliselegging av klasserom og soverom i Sed-Gyued klosteret.
2020-2021: Krisetiltak under covid-pandemien med midler til hygieneutstyr, medisiner og matdistribusjon i India og Nepal. Nytt kinikkrom på Sed-Gyued kloster. Helseundersøkelse.
2018-2019: Etablering av Tilokpur Health Project for Nuns. Renovering av internatfasiliteter i Sonada, og bygging av 4 nye toaletter. 
2012-2017: Vannfilter til internatbarn i Sonada, installasjon av solfangere for oppvarming av vann på internater og Sonada kloster, renovering av klinikk og internatbygg. Stort hygienearbeid for 250 internatbarn.
2012: Fødestue i Miao Tibetan Settlement, nord-øst i India.
 «You cannot do a kindness too soon, for you never know how soon it will be too late.»
Ralph Waldo Emerson