Faddere søkes til tibetanske skolebarn.

I oktober måned har det vært hektisk fornyelsesaktivitet på klinikken Shenpen sponser i den tibetanske bosetningen i Sonda, som ligger nær Darjeeling i West Bengal i India. I Himalaya-tåkene. Klimaet er fuktig, og det har satt sitt preg på klinikkbygningen som er fuktig og kald. Heidi Trondsen fra Shenpen som er på prosjektarbeid i Sonda  har samarbeidet med Shenpens ”local partner” i det tibetanske kooperativet om å oppgradere klinikken, vaske og fjerne mugg, innstallere varmt vann og kjøpe inn nødvendig utstyr og medisiner. Bygningen trenger nytt skråtak slik at vannet kan renne av.  Shenpen sponser lege og sykepleier ved klinikken, en tibetansk helsearbeider og en besøkende tibetansk urtelege.  De gamle vil helst ha den tradisjonelle medisinen. Shenpen har kartlagt sykdommer og helseproblemer i møter med helsepersonellet.  Sykepleier Helen Beard fra England er nå på besøk og deler sykepleiekunnskaper.

Behov for faddere til tibetanske skolebarn.

Bosetningen tar seg av 142 skolebarn som bor på internatet like ved klinikken. De kommer fra fattige kår  i grisgrendte strøk for å gå på skole i Sonada. De fattigste har ikke penger til å betale opphold og mat på internatet. Shenpen har 20 faddere i Norge, og søker nå flere faddere som for NOK 125 pr. mnd. kan støtte et barn til å bo og spise på internatet for å kunne gå på skole. Barna bor i store rom med køyesenger, og har hverken varme eller varmt vann. Om vinteren blir det svinkaldt i disse fjelltraktene. Jentene bor i en egen bygning, guttene  og de minste barna i den andre.  En ”mor” passer på de minste. Shenpens sykepleier tar seg i hovedsak av barna. Disse barna har ikke helserettigheter i India. Shenpen sponser medisiner til dem. Nylig hadde over 80 barn vannkopper samtidig. Sykdommer sprer seg fort når man bor så tett sammen.

Bosetningen har to gode og to dårlige kuer som skal gi melk til de minste barna, litt kiwi- og grønnsakproduksjon. Barna får lite frukt og grønt, og noen lider av vitaminmangel. Det er mye å skulle mette 142 munner ekstra tre ganger om dagen! Kooperativet har nylig plantet epletrær som skal gi epler om tre år. Det blir mye dal og ris på barna. Men denne uken skal de få et festmåltid med alt godt og en haug av epler, donert av de norske fadderne. Lama Changchub, Shenpens leder som har vokst opp i Sonda, kommer denne uken, og da blir det gjensynsfest. Og viktige møter.

Vannet er et helseproblem. Det kommer rett fra elven og trenger rensing. Dr. Sherpa, Shenpens lege, har sterk mistanke om at vannet er årsaken til de hyppige mage-tarm problemene blant barna, og innvollsorm.  Det blir en utfordring å finne langsiktige og rimelige vannrensningssystemer.

Følg med på blogg: Heidi skriver India-blogg under ”historier” her på nettsidene.

 

 

Leave a comment