Helse, hygiene og sanitære forhold

Pga av svært dårlige sanitære forhold i de områdene Shenpen jobber i Himalayatraktene i India og Nepal, har vi fortløpende prosjekter for å bedre helse, hygiene og sanitære forhold. Dette gjør vi gjennom drift av klinikk, helseinformasjon og utdeling av hygieneprodukter til barna i våre fadderordninger, og gjennom oppussingsprosjekter som bedrer sanitære forhold. Vår klinikk hjelper også munker og nonner på tre klostre i Darjeeling-regionen i India med helsetjenester.

 

Pågående prosjekter:

Tashiling klinikk i Sonada, West Bengal, India.

Shenpen sponser den daglige driften av Tashiling klinikk som ligger i den tibetanske bosetningen i Sonada med lønn til sykepleier, ukentlig besøkende lege og vaskehjelp, samt gratis medisiner til barna på internatet (inkludert våre fadderbarn).

Vi står også for oppussing og forbedringer på klinikken, som betjener unge og eldre i den tibetanske bosetningen i Sonada, spesielt de rundt 150 barna som bor på internatet i bosetningen. Det kommer dessuten tibetansk besøkende lege fra Men Tse Khang (Tibetan Medicine) en eller to ganger pr måned som gir tibetansk urtemedisin, noe de gamle setter spesielt pris på.

Hygienearbeid (helseinformasjon, utdeling av sanitærprodukter).

Pga dårlige sanitære forhold deler vi ut egne håndklær til alle barna. Dette for å hindre spredning av smittsomme hudsykdommer. Da vi begynte feltarbeidet i Sonada i 2011 ble 60 barn tørket med det samme håndkleet etter søndagsvasken sin i det kalde vannet. Ikke rart det var full spredning av skabb og infeksjoner. Nå er disse sykdommene under kontroll, med god hjelp av sykepleieren på klinikken.

Barna får helseinformasjon og undervisning i hygiene av vår sykepleier, som også gir deworming til dem to ganger i året, en tablett som får ut innvoldsorm. Les mer her. Sykepleieren gir også generell helseinformasjon til befolkningen om tuberkulose, hepatitt, diabets, høyt blodtrykk, hiv/aids etc.

Helsehjelp til munker og nonner fra Tashiling klinikk.

Sykepleieren på Tashiling klinikk gir også helsetjenester til munkene på Kalu Rinpoche’s kloster som ligger like i nærheten av den tibetanske bosetningen i Sonada. Her får de sykepleierhjelp og vaksiner, og de minste munkene får hygienartikler og håndklær og varmt undertøy om vinteren.

Sykepleieren vår besøker også Sed Guyed Monastery som ligger 3 timers kjøring ned fra fjellet, og gir dem vaksinasjoner og helseinformasjon. Også disse munkene får håndklær og hygieneartikler fra Shenpen.

Et lite nonnekloster i Sonada med bare 6 nonner får også hjelp til hygieneartikler en gang i året og kan bruke Tashiling klinikk. De har også fått gassapparat til kjøkkenet sitt, da de ikke hadde annet en ved fra skogen å varme opp maten med.

Varme klær om vinteren.

Pga av det kalde klimaet, og fordi husene ikke har oppvarming inne, er det mange barn som fryser om vinteren, spesielt de som ikke har varme klær. Shenpen deler årlig ut varme klær til våre fadderbarn i Sonada, og ellers til fattige barn i landsbyen så langt beholdningen rekker.

 

Ferdigstilte prosjekter:

Fliselegging av gulv på Sed-Guyed kloster i Salugara, India 2017

Et stort betonggulv på klosteret, der munkene  bl.a. fikk vaksiner og undervisning, ble fliselagt for å bedre hygienen.

Totalrenovering av felleskjøkken til internatbarna i Sonada, India 2016

Det gamle felleskjøkkenet på internatet i Sonada, der det lages 3 måltider pr. dag til ca 150 barn, var svært nedslitt og helsefarlig og hadde veldig dårlige sanitære forhold. Kjøkkenet ble oppgradert med fliser på gulv og vegger, vaskeavdeling, varmtvannsbeholder og hyller til oppbevaring.

Tregulv på to rom for de minste på internatet i Sonada 2016

60 barn bodde rett på betonggulvet, noe som ga forkjølelser og infeksjoner om vinteren. Etter tregulvene ble lagt har barna det mye varmere og slipper å få kulde og fukt rett inn i de små kroppene når de sitter på gulvet og leker eller jobber med leksene.

Vann til toalettene på skolen i Durlung, Nepal 2016

Pga vannmangel var alle toalettene stengt på skolen i Durlung landsby i Nepal, hvor Shenpen har over 50 fadderjenter. Shenpen bygget i 2016 en 5000 liter vanntank bak skolen, og har lagt inn rør og kraner på toalettene, slik at over 300 elever på skolen nå kan gå på toalettet. Dette har hjulpet veldig på hygienen i området.

Solenergiprosjekt 2015 – installering av solfangere til oppvarming av vann på Kalu Rinpoche’s kloster i Sonada, like ved den tibetanske bosetningen der.  Vannet i Himalaya blir «vondt» kaldt om vinteren, og påvirker hygienen i høy grad.  1000 liter varmt vann pr dag er til stor hjelp for munkene. Det ble også installert gatebelysning med solceller og batteri.

Solenergiprosjekt 2014 – installering av solfangere til oppvarming av vann for rundt 150 barn på internatet i den tibetanske bosetningen i Sonada. De har nå 2000 liter varmt vann pr dag, noe som hjelper enormt på helse, hygiene og klesvask for alle barna på internatet, og for folk generelt i den tibetanske bosetningen når barna er på ferie og vannet kan brukes av alle. Det varme vannet er svært populært!

Det ble også installert to gatelys som drives av solceller og batterier, som gjør det tryggere å gå i mørket om kveldene.

Innstallasjon av vannfilter for 150 barn på internatet i den tibetanske bosetningen i Sonada i 2013. Vannet kom rett fra elven, og mange barn fikk magesykdommer. Dette bedret seg etter at vannfilteret i spisesalen kom i bruk, i følge legen i bosetningen.

Fødestue i Miao Tibetan Settlement, Arunachal Pradesh, 2013.

På oppfordring fra den tibetanske helseministeren i eksil var Shenpen på prosjektbesøk i Øst-India i Miao Tibetan Settlement, som ligger langt inn i jungelen. Problemet de hadde var bl.a. at det var svært langt til sykehus og det lett ble farlig under barnefødsler siden de ikke hadde nødvendig utstyr. Vi sponset nytt utstyr til en komplett og fødestue, som siden 2014 ble tatt i bruk og hvor jordmoren nå kan ta imot de nyfødte på en trygg måte.