Nye studenter i Shenpen’s skillstraining program i India

Vi er glade for å støtte videregående studier for hele 11 studenter i år, til tross for lange måneder med nedstenging av skoler og institutter under pandemien. Studentene har fått online-undervisning mesteparten av tiden.

Her følger en oversikt over de som får slik behovsprøvd støtte:

To tidligere fadderbarn i Sonada, som er fra veldig fattige familier, får videre hjelp til utdanning. De har valgt spennende yrker, og har allerede begynt på sitt første skoleår:

Sangay Dolma: Tibetansk medisin, Namgyal Insitute of Tibetology, Gangtok, Sikkim

Tenzin Lhamu: Sykepleie, St. Marthas Nursing College, Bangalore

I tillegg har Tenzin Pema fra Sonada begynt på studier i tibetansk språk på College for Higher Tibetan Studies, Sahara, Dharamsala.

Det er svært bra at alle tre nylig klarte å komme seg helskinnet gjennom avsluttende eksamen i 12. klasse midt under pandemien. Vi ønsker dem lykke til med studiene! 

        

Fra venstre: Sangay Dolma, Tenzin Lhamu og Tenzin Pema

Syopplæring for kvinner:

Fire fattige kvinner uten utdanning har fått opplæring i skredderfaget fra Diya Tailors i Salugara. De har gått til undervisning fra 6 til 8 måneder, og kunne komme tidligere om morgenen da det var nedstenging. Skredder og lærer, Mr. Chatterjee, er svært fornøyd med kvinnenes prestasjoner.

Monika Jaiswal er den mest utålmodige av dem. Hun har avsluttet treningen etter 6 måneder og fått egen symaskin. Hun er enslig mor og sier at hele livet er blitt forandret! Nå kan hun tjene egne penger og har allerede mange kunder.

De andre tre kvinnene, Rathio Oraon, Jioti Lama og Sabita Oraon blir ferdige i desemberFør de avslutter skal de også få ny symaskin, som del av programmet. De planlegger å lage en systue sammen i det området de bor i Salugara.

   

Monika Jaiswal ved symaskinen, og Rathio Oraon, Jioti Lama og Sabita Oraon foran Diya Tailor, hvor de får opplæring, og Heidi Trondsen fra Shenpen til høyre.

Øvrige studenter i programmet:

Pritisha Tamang skulle avsluttet studier på VLLC institute of Beauty and Nutrition i 2020, men ble forsinket pga. nedstengingen. I februar fikk hun sitt Diploma in Cosmetology fra instituttet, som ligger i Siliguri.

Lakpha Tsering Bhutia har begynt på sitt 3. år på elektroingeniør-studier på Polytechnic i Kurseong.

Phuda Bhutia har begynt på sitt 2. år med sosiologi-studier på St. Joseph´s College i Darjeeling. Hun vil gjerne bli sosialarbeider.

I tillegg har Tenzin Norbu fått kjøreopplæring og sertifikat i Salugara.

Amjhar Khan (Santosh) i Bodhgaya leter etter praksisplass som kokk. Mange restauranter og hoteller har vært stengt under pandemien, og han kvalifiserer ikke til en skikkelig skole da han bare har tre års skolegang fra før. Derfor får han nå støtte til hjelpelærer (tuition) for å bedre sine kunnskaper i hindi, engelsk og matematikk.

        

Fra venstre: Pritisha Tamang, Lakpha Tsering Bhutia og Phuda Bhutia.

Om du vil støtte ungdommer og kvinner med yrkesutdanning, ta gjerne kontakt med oss! Vi har stort behov for sponsorer for å kunne fortsette dette viktige arbeidet. For relativt små beløp, sett med norske øyne, kan noen få den lille hjelpen som trenges for å få et yrke og dermed komme ut av fattigdom. Vi har noen på venteliste som vi håper å kunne inkludere før året er omme.