Velkommen til ny sykepleier i Sonada

DSCN1728Mens vi har øynene rettet mot Nepal og hjelp til de jordskjelvrammede, er vi glade for å ha fått ny sykepleier til klinikken vi sponser i den tibetanske bosetningen i Sonada/Darjeeling i indiske Himalaya. Tashi Dolma er 28 år fra Kathmandu, og snakker nepalsk, tibetansk, hindi og engelsk. Det er midt i blinken for klinikken vår som betjener tibetanske eldre og mange barn som snakker nepalsk, det lokale språket (som faktisk ikke er hindi, selv om vi er i India). Tashi ble rekruttert til oss av det tibetanske helsedepartementet i Dharamsala (CTA health dept.) og er godt kvalifisert til jobben .

Shenpen blir med på innskjøp av medisiner i Darjeeling denne uken. Vi passer alltid på å få med litt mild medisin, homeopatiske kremer og slikt til barna i tillegg til alopatisk medisin. En tibetansk urtelege (fra Men Tsee Khang) kommer til klinikken med jevne mellomrom, i tillegg til Shenpens ukentlige lege.

Vanlige helseproblemer i disse Himalaya-traktene er lungesykdommer (noen få caser TB), leversykdommer (hep. B spesielt), høyt blodtrykk og diabetes. Mange har også hudsykdommer, innvollsorm og mage/tarm-lidelser pga dårlige sanitære forhold. Sykepleier Tashi skal også få mye å gjøre med å rense sår og plastre og bandasjere viltre unger.

Barna i bosetningen har hatt mye vitaminmangel, som nå er bedret pga frukt og grønt og vitaminer sponset av Shenpen. Vi har også fått bukt med hudsykdommer som skabb, pga nitidig hygienearbeid, varmt vann (solenergi) og egne håndklær til alle barna, i tillegg til helseinformasjon.

Det er nylig søkt inn mange nye nepalske barn til den tibetanske skolen i Sonada, som ble foreldreløse under jordskjelvet. Så snart de kommer, vil de trenge faddere for å kunne bo på internatet og få kost og losji. Vi kommer tilbake med mer info om disse foreldreløse barna med det første.

 

 

 

 

 

Leave a comment