Shenpen Aid markerer 8. mars med nytt prosjekt for fattige kvinner i India

Prosjektet Solidaritetsbind bidrar til tre gode mål: Økt verdighet for kvinner, bekjempelse av fattigdom og beskyttelse av naturen

I januar startet Shenpen Aid et pilotprosjekt med å sy gjenbrukbare sanitetsbind i Salugara. Dette er ingen vanlig vare blant fattige kvinner i India i dag. Fattige dagarbeidere bruker ofte gamle filler i stedet for bind, fordi pengene bare rekker til mat. Mangelen på bind gjør også at mange skolejenter mister flere dager på skolen hver måned. Det løfter verdigheten til en kvinne å kunne være hygienisk under menstruasjonen. Målet med prosjektet er å nå kvinner som ikke har økonomisk mulighet til å skaffe seg bind.

Produksjonen av bind gir også mulighet til inntekter for fattige kvinner. Tre kvinner som fikk syopplæring gjennom Shenpens skills-training program har vært med å utvikle prosjektet. De har nå inntekter fra produksjon av bind. Senere skal de lære opp nye jenter, slik at flere kan lære å sy bindene. Slik kan de være med på å spre hygiene og verdighet til fattige kvinner, og samtidig tjene til livets opphold.

Solidaritetsbindene er vaskbare tekstilbind, og det er ingen tilfeldighet. Vaskbare bind gir mulighet for gjenbruk, og det er en stor fordel for fattige kvinner. Dessuten vil slike bind spare naturen for plastavfall som tar lang tid å bryte ned, for i India er det ingen organisert søppeltømming. Tøybind er også mer behagelig å bruke enn plast, særlig i varme områder.

Den 8. mars skal sydamene vise fram bind på stand i sin lokale Self Help Group. De håper å kunne ta imot bestilling fra lokale middelklassekvinner som har råd til å kjøpe bindene. De skal også vise fram andre kreasjoner de har sydd, for å etablere seg som sydamer i lokalmiljøet.

GI DIN STØTTE HER eller på FACEBOOK

Oversetter Sonam Dolma, syerskene Jyoti, Sabita og Ratio og feltarbeider for Shenpen, Heidi.

Tøybindene har to innlegg i hvert bind, og er laget av ren bomull. Første bestilling går til nonner i Tilokpur nonnekloster i Himachal Pradesh

Ideen til prosjektet kom etter at Shenpen hadde hjulpet 75 nonner i Tilokpur nonnekloster med tøybind for fire år siden. De strevde med å kvitte seg med brukte bind og var fornøyd med å få tøybind. Nå skal de få ny forsyning, siden tøybindene må skiftes ut etter noen års bruk.

Shenpen Aid håper at kvinner i Norge vil vise solidaritet og sponse bind til kvinner som trenger det. En hundrelapp kan gjøre en skolejente trygg under menstruasjonen. Da får hun fire bind med to innlegg i hver, og trenger ikke å bli hjemme fra skolen. Innsamlede midler vil også bli brukt til å lære opp flere sydamer. 

DONER HER eller på FACEBOOK