Stor aktivitet for å få fram nødhjelp

Shenpenmedarbeider Urgyen Tsering deler ut mat til fattige barnefamilier i Darjeeling, der mange har blitt arbeidsledige i koronakrisen.

Over 3.000 familier i India og Nepal har nå fått matvarehjelp fra Shenpen under koronapandemien.

Koronapandemien fortsetter å gå hardt ut over de fattigste i verden. Det ser vi tydelig i de områdene vi jobber i India og Nepal. De som har mistet jobben grunnet lang nedstengning, har ikke til mat på bordet.

Vårt fokus er fortsatt å få fram mat i form av tørrvarer som ris, linser, matolje og grønnsaker til utsatte familier. For å få til dette, har vi tett samarbeid med mange av våre partnere. Langt over 3.000 familier har fått det de trenger til å overleve.

India hardt rammet av pandemien

I India har tallet på registrerte covid-19-tilfeller steget til over 4,11 millioner. Landet ligger bare etter USA og Brasil på statistikken.

Vest-Bengal, der vi jobber mest, er en av delstatene i India som er hardest rammet. Vår medarbeider Urgyen Tsering har kontinuerlig delt ut mat i hele Darjeeling-området, og blant annet hjulpet fattige arbeidere på 30 teplantasjer som var blitt sittende fast uten jobb og mat.

Fortvilte mødre i Darjeeling som har mistet inntekter i koronakrisen og har problemer med å skaffe mat til barna sine. Nå reddet i et par uker fremover.

Vest-Bengal har hatt gjentatte nedstengninger, noe som er spesielt vanskelig for dagarbeidere, taxisjåfører og hotellarbeidere. Te og turisme er de største inntektskildene i Darjeeling-distriktet. Det kommer ingen turister lenger. Og det er ingen eksport av te. Denne uken fikk desperate barnefamilier i Darjeeling matrasjoner fra Shenpen slik at de kan klare seg flere uker framover.

Mat til folk som mistet huset i jordras

Den siste uken har det også vært matutdeling i Sindhupalchok i Nepal, ved hjelp av vår partner Anamika Aryal i Katmandu. 40 familier som mistet hjemmene sine i oversvømmelse og jordras, har fått ris, linser, olje og andre nødvendigheter.

Flere hundre utsatte familier i Katmandu har også fått matrasjoner i løpet av sommeren.


Matleverering er ikke alltid like lett. Her fra Sindupalchok denne uken, der det har vært oversvømmelse og jordras.

Mat til kvinner på krisesenter

Denne uken fikk kvinnene på Long Term Safe Home nær Pokhara i Nepal matpenger til å klare seg flere måneder framover. Dette er i samarbeid med Kopila Nepal, som har delt ut mat fra Shenpen i hele Kaski-distriktet.

Vi får melding om at fadderjentene våre på Safe Home har det trygt og godt.

Mat til barn på klostre

Det bor mange barn på de klostrene vi støtter med blant annet helsetiltak. Nedstengning og smittefare har gjort det vanskelig for de eldre, ansvarlige munkene og nonnene å skaffe mat til så mange. Nær 100 nonner i Tilokpur i Himachal Pradesh og like mange munker på Sonada kloster og Sed-Gyed kloster i Siliguri har fått midler til mat flere ganger i løpet av pandemien.

Godhjertede munker og nonner har også hjulpet til med matutdeling til fattige i sine områder.

Stengte skoler og internett-hjelp

Skolene i Vest-Bengal er fortsatt stengt. Ingen vet når de åpner, men de større elevene får i alle fall nettundervisning.

Heller ikke i Nepal har skolene åpnet. Fadderjentene våre i Durlung er hjemme og venter på beskjed om når de kan komme tilbake til skolebenken. Vi får melding om at de har det bra, og at covid-19-situasjonen i Durlung ikke er ille. Men vår partner Prem Bishwokarma, som følger opp fadderprogrammet, har ikke kunnet reise fra Katmandu til Durlung siden mars, da bussforbindelsen fortsatt er innstilt.

Vi deler i disse dager ut internett til de barna vi kjenner som trenger nettundervisning, men ikke har penger til å betale for internettforbindelse. De fleste fattige husstander har en telefon (på deling).

Vår medarbeider Urgyen Tsering går rundt til familier vi kjenner i Sonada som trenger denne hjelpen, og lader opp telefonene med data slik at barna kan få med seg undervisningen. Han inkluderer Phuda Bhutia, en 19 år gammel fattig jente som fortvilet venter på opptak på sykepleierskole i Sør-India. Hun har fått sponsor, men alt er utsatt og usikkert.

Internatene i Sonada pusses opp

Barna på den tibetanske skolen i Sonada måtte reise hjem i mars. Internatet i Sonada, der våre fadderbarn vanligvis bor, er nå under oppussing med Shenpen-midler. Internatene var tragisk nedslitte da barna dro, men er nå straks ferdig oppusset, nymalt i fine farger med nye toaletter og baderom til guttene.

Nå mangler bare studentene. Mange av dem er nå hos foreldrene et eller annet sted høyt oppe i Himalaya, nær grensa til Tibet, hvor de ikke har internettforbindelse. Dermed får de ikke med seg undervisningen. Millioner av barn over hele verden mister dyrebar undervisning i disse koronatider.

Kompost-prosjekt på Sonada kloster

Nedstenging har heldigvis også gjort at det kan gro fram positive prosjekter. Munkene på Sonada kloster har fått midler til å starte et flott kompostprosjekt. Matavfall fra nesten 100 munker skal bli til god matjord og brukes i jordbruket.

Munkene har dessuten brukt koronatiden til å plukke søppel lokalt. De som har besøkt India, vet at landet flommer over av søppel. Slik det har vært hittil, har alle matrester fra klosteret blitt kastet rett over skrenten og ned i elva. Vi støtter dem helhjertet med kompostering og søppelhåndtering. Heldigvis kan det også komme gode ting ut av vanskelige situasjoner!

En nyttig hundrelapp

Siden koronasmitten stadig sprer seg, og den vanskelige situasjonen ser ut til å vare, vil vi oppfordre gode hjelpere til å bistå oss med mat til fattige familier. En hundrelapp vil gi 8–10 kilo ris, et kilo linser, matolje og grønnsaker.

Den hundrelappen vil komme veldig godt til nytte! Og den vil komme fort fram.