Prosjektarbeid “on location” i Sonada oktober 2011 – mai 2012.

Shenpen Norge sier farvel etter 7 måneders prosjektarbeid ”on location” i Sonada, der vi har gjennomført helseprosjekt for 200 tibetanske barn. Shenpen har også 40 faddere i Norge for skolebarn som bor på internatet i Sonada. De kommer fra fjerne og fattige Himalayastrøk der det ikke er tibetansk skole.

Heidi Trondsen fra Shenpen har jobbet med helseprosjektet sammen med helsepersonell ved klinikken Shenpen sponser i Sonada. Sykepleier Ambika Rai jobber full tid, mens dr. Sherpa kommer på fredager. Vi sender månedelig midler til gratis medisiner for 200 barn, og vitaminer til de som trenger det mest. Vi har innstallert et godt vannfilter for ungene som tidligere fikk vann rett fra elven. Vi har gjennomført tannbehehandling for en tredel av barna, vist film om Karius og Baktus på skolen, delt ut tannbørster og hygiene-artikler til alle barna. De sanitære forholdene er svært dårllige, slik at mye av jobben har gått på å forebygge smittsomme hudsykdommer samt magebesvær fra dårlig vann. Klinikken har fått innstallert varm dusj (den eneste i mils omkrets) for syke barn, og har senger der barn med feber kan hvile. Vi har i vinter også oppdatert internatene der barna sover og leser lekser med nye gardiner, sengetøy og reparasjon av alle knuste vinduer, slik at forholdene nå er litt bedre enn før.

Et vedvarende probem er at barna får lite frukt og grønt i kosten, slik at vi også har gitt ekstra penger til dette når vi kan. Penger til grønnsaker og frukt er et stort behov.

Klinikken tjener også de eldre i bosetningen, og Shenpens sykepleier Ambika Rai og den tibetanske sykepleieren Dolma Tsering går jevnlig på på hjemmebesøk og følger opp alle eldre beboere. De blir henvist til dr. Sherpa og den tibetanske urtelegen Lobsang som kommer 1-2 ganger pr. måned.

Lama Changchub, Shenpens leder, var i Sonada første uken i mai og avsluttet prosjektet sammen med Heidi. Ansvarlig for å følge opp arbeidet i Sonada er Tenzin Tsepak, som er administrative leder av klinikken og ”welfare officer” i Sonada ansatt av Central Tibetan Administration i Dharamsala. Shenpen overfører alle prosjektmidler via CTA/health department i Dharamsala.

Det blir fotoutstilling fra prosjektarbeidet på Paramita meditasjonssenter i Oslo i juni. Kom å se! Dato publiseres på www.shenpenaid.com og www.tibetansk-buddhisme.no.

Shenpen ekspanderer: Den tibetanske helseministeren, dr. Tsering Wangchuk, har personlig oppfordret Shenpen om å hjelpe til med et vannprosjekt for 3000 tibetanske flyktninger i Miao Settlement nord-øst i India. Shenpens medarbeidere skal nå også besøke tibetanske bosetninger i Nepal, før vi reiser tilbake til Norge i slutten av mai.

Leave a comment