Shenpen deler ut mat til koronarammede

 

Shenpen-medarbeider Urgyen Tsering deler ut mat i Sonada.

Mangel på inntekter i koronakrisen har ført til store problemer for fattige i India og Nepal, som så mange steder i verden. Mest utsatt er de som lever fra hånd til munn og ikke har oppsparte midler, og dermed ingen mat.

Desperate indere har uttalt til pressen at de «heller vil ha korona i morgen enn å sulte i dag». Så ille er situasjonen, spesielt for de fattigste i byene, og de som har blitt sittende fast langt hjemmefra uten jobb.

 

Shenpens feltarbeidere er aktive i Himalaya-områdene der vi jobber med å dele ut mat til de som er hardest rammet. Flere av våre samarbeidspartnere har hjulpet oss i arbeidet.

Nedstengt på kort varsel

I Sonada i India har Shenpen-medarbeider Urgyen Tsering bidratt med utdeling av mat til rundt 400 familier. Flere av dem er pendlende arbeidere som ikke kom seg hjem da nedstengning ble meldt på fire timers varsel den 25. mars. Restriksjonene er i skrivende stund utvidet til 22. mai i Vest Bengal, mens andre stater i India som har færre tilfeller av covid-19, har begynt å åpne opp denne uken.

Shenpen har hjulpet til i den tibetanske bosettingen og samarbeidet med frivillige organisasjoner om å dele ut mat i Sonada og omegn. Vi har blant annet funnet familier i nød på avsidesliggende steder og på flere øde teplantasjer i Darjeeling-distriktet, der arbeidere er blitt sittende fast uten muligheter for transport til matbutikker.

Samarbeidspartnere i matutdelingen har vært United Himalayan Organization, Friends Forever Organization og flere lokale kvinnegrupper. Urgyen Tsering har blitt intervjuet flere ganger av lokalpressen om sjenerøsiteten fra Shenpen i denne krisen.

Munker delte ut mat

Vi har også fått god hjelp av munkene på Sed-Guyed klosteret nær storbyen Siliguri, som ligger ved foten av Himalaya to-tre timers kjøring fra Sonada. Det er her vi har faddere for over 20 gutter. En pose med ris, linser, matolje, løk og litt grønnsaker ble personlig levert på døren til 129 svært trengende familier. De som er sykkeltaxisjåfører og bærere er verst stilt. Mange bor under et blikktak i et hus uten vegger, med et lite gassbluss de kan lage mat på.

Lama Rinzin Bhutia og munkene på Sed-Guyed klosteret nær storbyen Siliguri har bidratt i matudelingen.

Samarbeid med Kopila Nepal

I Nepal er det få registrerte tilfeller   av covid-19. Myndighetene har likevel utvidet nedstengningen fram til 18. mai.

Her har vi delt krisemidler med vår samarbeidspartner Kopila Nepal for å nå ut til flere. Kopila har et krisesenter i Pokhara og gjør mye sosialt arbeid i hele regionen. Krisetelefonene deres har vært rødglødende i koronakrisen. Det meldes ikke bare om økt vold i hjemmene og stor økning i selvmord, men også om akutt matmangel blant familier som normalt klarer seg på den lille lønna de har.

Familier i Pokhara og tre nærliggende landsbyer har fått matrasjoner. Leder Bina Silwal i Kopila Nepal forteller at de ofte samarbeider med lokale myndigheter. Hun sier at myndighetenes matutdeling på langt nær rekker til alle, og at folk må vise identitetskort for å motta maten. Det er fortsatt mange i den laveste kasten som ikke har identitetskort.

Bina Silwal, leder i Kopala Nepal, er en av Shenpens samarbeidspartnere og har bidratt med mat til fattige koronarammede i Pokhara.

Shenpen-medarbeider Heidi Trondsen, som sitter fast i Pokhara på grunn av nedstengningen, har i samarbeid med lokale hjelpere bidratt med mat til rundt 60 familier. De er enslige mødre uten arbeid, vaskehjelper, hushjelper, hotell- og restaurantansatte, bygningsarbeidere, bærere, trekkingguider og eller pakker paraglidere. Mange av dem er unge mennesker som jobbet i turistnæringen i Pokhara, men nå har mistet jobben og kommer seg ikke hjem til landsbyen og familien sin.

Mange eldre har også fått mat, siden barna deres, som vanligvis forsørger dem, har mistet jobben.

Én av dem som virkelig sliter, er Lalita, en hardtarbeidende mamma med mann i fengsel og fire barn under 11 år. Hun er utenbys fra, og har nå mistet jobben som steinbærer. Med denne jobben har hun holdt liv i de små, og fått dem på skolen med et nødskrik.

Vi tenker å inkludere henne i vårt årlige skolesekkprosjekt i Pokhara, som i år må avvikles på en svært forenklet måte. Det er ennå ikke meldt når skolene åpner igjen.

Takk til alle bidragsytere!

Vi sender en stor takk til alle våre sjenerøse støttespillere som har hjulpet oss med å lindre sulten for så mange i denne vanskelige perioden!

De neste ukene blir kritiske for mange. Om du har mulighet til å bidra med noen kroner, er det viktig å være rask, slik at pengene kommer fram til felten med en gang. Merk innbetalingen «nødhjelp». Om du ikke sender pengene via Vipps, er det strålende om du kan sende en melding til post@shenpen.no om at du har bidratt.

Glade mottakere av matvarer i Pokhara.