Streik og stengte skoler i Sonada

Lille Phubu Dolma venter på at skolen skal åpne

Shenpens fadderbarn i Sonada har ikke kunnet gå på skolen på nesten hundre dager nå, da alle skoler i hele Darjeeling-distriktet har vært stengt grunnet streik og politisk uro.

Alt har stått stille helt siden juni. Banker og butikker har holdt stengt, ferdselen på veiene har stanset, og internett har vært utilgjengelig. Det har vært mange opptøyer. Flere er blitt drept i konflikten, og politistasjonen i Sonada ble brent ned i sommer.

Folk flest er slitne av streiken og vil ha hverdagen tilbake, mens politiske samtaler mellom opprørere i Darjeeling-distriktet som kjemper for «Gorkaland» og myndighetene i West Bengal,  har ennå ikke har ført fram.  Dog vil flere opposisjonspolitikere i Darjeeling at streiken skal avblåses, og oppfordrer folk til å åpne butikkene sine igjen.

De siste dagene har noen få butikker og teplantasjer  åpnet, og 60 barn fra den tibetanske skolen har kommet tilbake til internatet i den tibetanske bosetningen i Sonada.  De måtte komme i nattens mulm og mørke. Rektor har innkalt alle lærerne, og de høyeste klassene får nå undervisning før den kommende eksamenen.

Undervisningen foregår ikke på skolen, men i den tibetanske bosetningen. Også på klinikken Shenpen sponser, er det full undervisning nå.

Vi håper streiken snart blir avblåst og at skolene kan åpne igjen, slik at resten av de rundt 160 barna som bor på internatet kan komme tilbake. 70 av dem er våre fadderbarn. Vi regner med at barna da vil kunne ta igjen mye av undervisningen ved at skolen holder åpen i vinterferien, som varer i to måneder. Forhåpentlig vil det være nok til at de kan klare eksamen.

Vi kommer tilbake med nyheter så snart veiene åpner igjen og Shenpens feltarbeidere kan reise til Sonada.