Store oppussningsprosjekter ferdigstilt

Det har foregått mye Shenpen-aktivitet i vinter ved alle våre prosekter i India og Nepal. Vi har hatt tre oppussingsprosjekter som nå er ferdige, og et fjerde er i gang. En stor donasjon fra Norge har gitt oss muligheten til å hjelpe til med store forbedringer i de fysiske forholdene, spesielt når det gjelder det sanitære, som er en utfordring i disse landene.

Sonada, West Bengal, India:

Vi har nå 70 fadderbarn som går på den tibetanske skolen i Sonada. I vinter har vi pusset opp storkjøkkenet i den tibetanske bosetningen hvor de bor på internat sammen med rundt 170 barn og får tre måltider om dagen. De gamle kokkene er kjempeglade for varmt vann, ny vaskeavdeling, fliser, lettere arbeidsforhold og mye bedre hygiene.

DSCN9152
Lama Changchub inspiserer storkjøkkenet.

Til Lhosar, tibetansk nyttår nå i februar, fikk alle barna mye ekstra god mat, og de minste fikk kakefest og tegnesaker.  Shenpens leder Lama Changchub var på besøk og kastet glans over det hele.

16997983_10154283010251932_2127014296329823773_n
Lama Changchub med barna i spisesalen
17021719_10154283010466932_7374627429260470103_n
Lhosar-gave til alle barna

Rundt 50 av de minste barna bor på to rom. De har fått en mye varmere tilværelse ved at vi har lagt tregulv på de gamle betonggulvene. Tregulv gjør susen og holder Himalaya-kulden litt på avstand.

DSCN9195

Vi jobber tett med Tashiling klinikk, som vi har sponset i mange år med sykepleier, lege og vaskehjelp, og hvor barna får gratis medisiner. Hygiene er en stadig utfordring. Nå har vi nettopp hatt ny opptelling av hvem som mangler eget håndkle, og Shenpen-medarbeidere skal ut og kjøpe langt over 50 håndklær. Helseinformasjonsdagen i neste uke handler om tuberkulose, som enda ikke er helt utryddet. Nylig fikk en liten jente, datteren av en av våre ansatte, tuberkulose i lymfeknutene.

IMG_2968
Lille Lhakpa har øyeinfeksjon. Ikke lett å holde øynene rene

Studie-og lekerommet vårt og leksehjelp-støtten til internatbarna blir flittig brukt. Det koker spesielt frydefult når vi tar med de minste barna, som er rundt 4-6 år, til å leke fritt med byggeklosser, lego og tegnesaker og får lov til å bråke litt. De er jo egentlig for små til å sitte stille på skolen hele dagen. Nå fikk de nettopp masse nye leker fra en donasjon fra svenske skoleelever. De solgte postkort som de hadde laget av egne tegninger til inntekt for barna. Læreren deres Anna har vært i Sonada og glemmer ikke de harde forholdene.

Skills training: Det går bra med alle våre studenter som får støtte til yrkesopplæring på forskjellige skoler i India. For tiden har vi to sykepleiere, en elektriker, en kokk og en bilmekaniker under utdanning. Det går også bra med våre «mushroom ladies» som nå driver sin egen business i Sonada.

Nytt skoleprosjekt: I Sonada landsby har vi nylig satt igang et nytt og viktig prosjekt for landsbyens aller fattigste familier ved å støtte barna deres med skolesaker og skoleuniform før skolestart. Dette er utenom vår øvrige fadderordning. Se egen feltrapport om dette prosjektet her på nettsiden.

Sed-Guyed kloster i Salugara, West Bengal, India:

Vi har nå 17 faddere for de minste munkene på klosteret i Salugara. Her har vi satt i gang fliselegging av gulv for å bedre hygienen i et stort fellesrom. Shenpens sykepleier Tashi Dolma har vært på flere besøk på klosteret for å følge opp helsetjenester for guttene. Lama Changchub var på besøk i februar og initierte gulvprosjektet.

DSCN8204
Betonggulvet i dette rommet skal nå få fliser.  Her sykepleier Tashi Dolma som gir vaksine til munkene.

Det er stort behov for flere faddere, siden klosteret har mange små munker og få eldre munker til å skaffe inntekter til utdanning, kost og losji. Fadderpengene hjelper veldig mye. Lærerne jobber fortsatt gratis.

En høyt utdannet geshe fra klosteret kommer til Norge i april for å gi undervisning i buddhistisk filosofi og meditasjon.

Durlung, Dist. Parbat, Nepal:

I Durlung landsby har vi nå 52 fadderjenter som går på den lokale skolen. I løpet av vinteren har vi bygget en stor 5000 liter vanntank bak skolen og lagt rør og kraner for vann til toalettene. Dette er også et hygienetiltak, da alle skolens toaletter var stengt, og 300 elever måtte gå i buskene. Nå er det endelig blitt vann på skolen, noe som virkelig kan hjelpe på hygienen.

IMG_2683
Prem BK, vår partner til høyre, sammen med broren ved vanntanken  under konstruksjon  i januar.

Det har også vært et problem at tenåringsjentene ikke kommer på skolen i den uken de har menstruasjon pga toalettmangelen. Det er et vanlig problem i Nepal, siden mange skoler har dårlige sanitære forhold. Dette håper vi nå skal snu i Durlung, og jentene våre får bind på skolen. De får undervisning i kvinnehelse av vår innleide sykepleier Rita Poudel. Mannen hennes underviser i helsefag til alle elevene.

IMG_2728
Sykepleier Rita Poudel underviser om hygiene under menstruasjonen

En svært god nyhet er at fadderjentene våre møter mye mer regelmessig på skolen. Fadderjenter i klasse 9 og 10 får også ekstraundervisning før eksamen. Det er bare eén jente i landsbyen som tidligere har nådd 10. klasse, så vi støtter våre jenter så godt vi kan til å klare eksamen. Disse jentene får lite støtte hjemmefra, siden foreldrene deres er analfabeter, så de får leksehjelp av vår ansatte leksehjelplærer.

FullSizeRender (3)
Glad for å kunne gå på skolen!

Nye samarbeidspartnere: Vi har møtt nye samarbeidspartnere i Nepal i vinter, spesielt med tanke på å hjelpe utsatte kvinner og barn. Til våren starter vi samarbeid med Kopila Nepal som bl.a.  jobber med kvinner og barns rettigheter og med lokale «mother-groups» i Pokhara.