Sonada: Tashiling klinikk

TASHILING KLINIKK

Tashiling Tibetan Settlement, Sonada/Darjeeling, West Bengal, India

IMG_0433 copy

Tashiling klinikk ligger i hjertet av den tibetanske bosetningen i Sonada. Shenpen sponser klinikken med full tids sykepleier, ukentlig lege, vaskehjelp og gratis medisiner til 200 barn som bor i bosetningen mens de går på den tibetanske skolen like ved.

Klinikken har hatt fokus på hygiene og forebygging, helseinformasjon og øvrige helsetjenester til den tibetanske bosetningen. Vi har også emergency fund i tilfelle ulykker.

Tashiling klinikk har fått ny sykepleier, Tashi Dolma fra Nepal, som begynte i jobben i mai 2015, etter Ambika Rai som jobbet tett med Shenpen i 4 år.

DSCN1796Sykepleier Tashi Dolma med barn på klinikken.

Flere års samarbeid med Dr. Sherpa på klinikken som undersøkte barna nøye og fant vitaminmangel hos mange, har resultert i vitamintilskudd og mer frukt og grønt i kosten for barna, sponset av Shenpens fadderordning. Shenpen har også innstallert vannfilter i spisesalen til barna, da vannet kommer rett fra elven. Mange av barna hadde mage og tarmlidelser, noe som har bedret seg.

Dr. C.L. Sherpa har nå tre års studiepermisjon for å bli gynekolog. Hennes vikarlege er Dr. Norbu fra Darjeeling.

DSCN0166Dr. Norbu foran klinikken.

IMG_3623Barna får jevnlig helseinformasjon.

Klinikken gir jevlig helseinformasjon til barna og folk i bosetningen. Temaer er hygiene, håndvask, deworming info og medisiner, hiv/aids, tuberkulose m.m.

IMG_3676Deworming lecture med dr. Sherpa og sykepleier Ambika Rai sammen med Heidi Trondsen fra Shenpen´s styre.

IMG_2244Egne håndklær til alle barn – beskytter mot hudsykdommer.

Klinikken besøkes også av tibetansk urtelege fra Men Tsee Khang et par ganger i måneden. De eldre vil helst ha urtemedisin, og fyller opp venterommet på klinikken hver gang den tibetanske urtelegen kommer på besøk.

Shenpen´s samarbeidspartner i Sonada er Tibetan Settlement Office. Vi sender midler til klinikken via det tibetanske helsedepartementet i Dharamsala, som vi har et nært samarbeid med.