Helsetjenester for nonner

Lege fra Men-Tsee Khang Medical Institute undersøker pulsen til en av nonnene i Tilokpur.

Shenpen er i gang med helsetjenester for nonnene i klosteret Tilokpur i Nord-India, et tiltak som kom i gang etter henvendelse fra Karmapa Foundation Europe og Ringu Tulku Rinpoche.

Vår feltarbeider Heidi Trondsen har besøkt klosteret og kartlagt hva Shenpen skal bistå med: Helsetjenester på stedet, først i form av en full legeundersøkelse av alle nonnene og langsiktig gjennom månedlige legebesøk og urtemedisin fra Men-Tsee Khang Medical Institute i Dharamsala.

Helsetjenestene kom i gang i februar.  Nonnene har dessuten fått utdelt miljøvennlige, vaskbare sanitetsbind som er produsert i Nepal. De har i en rekke  e-poster til Shenpen uttrykt stor takknemlighet for hjelpen de har fått.

Tilokpur er det eldste klosteret i Kagyu-tradisjonen utenfor Tibet. Det huser 92 nonner i alderen 6–76 år. Alle er fra Himalaya-regionene i India, Nepal og Bhutan.

Initiativet til å støtte nonneklostre kom fra Karmapa Foundation Europa (KFE) i 2015, da de uttrykte et ønske om å styrke statusen og helsen til tibetanske nonner. Sommeren 2017 ba KFE alle landene som er med i stiftelsen om å ta et kloster under sine vinger, ved å støtte dem økonomisk over tid.

Ringu Tulku formidlet dette ønsket videre til Karma Tashi Ling, og det ble besluttet at Shenpen Tibet Aid skal påta seg ansvaret for nonnene i Tilokpur.