Faddere søkes til skolejenter i Nepal.

IMG_0202

Shenpen søker flere faddere for skolejenter i Durlung landsby i Nepal, der vi i år startet fadderordning for dalitjenter slik at de kan gå på skole. Dalit betyr “untouchable”. Dalitene er nederst på rangstigen i samfunnet. Uten utdanning har de liten sjanse til å komme seg ut a fattigdom og fornedrelse. Les nedenfor om vårt besøk ved prosjektet i oktober, der vi møtte ivrige skolejenter, foreldre og lærere, og ansatte helsearbeidere som skal gi helseundervisning for elever og foreldre på hele skolen i Durlung.

Om du har lyst til å hjelpe en jente til skolegang og  nye muligheter, kan du skive til post@shenpen.no og merke e-posten “fadder Nepal”. Du vil da bli kontaktet og tildelt din fadderjente i Durlung.  Fadderordningen koster kr. 175 pr mnd.

Fadderpengene inkluderer skoleuniform, sko, skolesekk, genser til vinteren, regnfrakk, skolesaker, tiffin/lett lunsj på skolen hver dag og lønn til våre to nye helsearbeidere.

Reiseskildring fra prosjekbesøk til Durlung landsby i oktober. 

Heidi Trondsen fra Shenpen og Shenpen´s samarbeidspartner i Nepal, Prem Bishwokarma, besøkte landsbyen i oktober. Den ligger to timer fra Pokhara i vest Nepal. Gjennom møter med våre 20 fadderjenter, deres foreldre og lærere fikk vi bekreftet at jentene faktisk kommer på skolen, og at deltakelse i prosjektet har gjort dem mer motiverte til skolegang enn tidligere.  Det må innrømmes at vi hadde vært litt bekymret for dette, i og med at dalitjentene tidligere har hatt veldig ujevn skolegang, og at de fleste foreldrene er analfabeter og av den grunn muligens ikke ville skjønne vitsen med skolegang og heller ville holde jentene hjemme fra skolen for å gjøre nødvendig arbeid.

Vi ble positivt overrasket. Nesten alle foreldrene kom til møte med Shenpen og Prem Bishwokarma. De var positive til prosjektet, og ba innstendig om at det må vare lenge. En mor sa at hun kom til skolen hver eneste dag for å sjekke at datteren var til stede. Fedrene bedyret at de ville støtte døtrene i å lese lekser hjemme.

En annen mor sa at selv om hun ikke har gått særlig mye på skole i sitt eget liv, var hun svært opptatt av at døtrene skal gå på skole og få sjanser i livet hun selv ikke hadde. Hun sa hun hadde fått fadder for en av døtrene, og kunne vi være så snill å finne fadder for den andre som stod på venteliste? Vi lovte av vi skulle prøve å finne faddere for de resterende  dalitjentene på skolen,

En av våre jenter har dessverre  falt ut av prosjektet. Hun ble nettopp gift, og sluttet dermed på skolen. Tidlig giftemål er tradisjon i landbyen. Jeg tar meg i å dagdrømme at vi på sikt kan påvirke jentene til å ikke slutte på skolen selv om de gifter seg. Eller enda bedre, ikke gifte seg så tidlig. En lang  og møysommelig prosess…

Prem BK hadde tatt med mange meter rødt silkebånd for å pynte dem til Dashain, den største festivalen i Nepal som begynte 5. oktober. Han hadde først forhørt seg om hva som er mest populært blandt ungjenter i Durlung. Røde sløyfer i flettene var svaret., Jeg syntes det var slik en hyggelig gest, og ikke minst en billig måte og gi verdighet til jentene som enda lever  under kastesystemet og det å være “untouchable”.

En stor gutt i skolegården spurte meg på perfekt engelsk “Which caste are you?”,Jeg merket at jeg var glad for å si “I am no cast, in my country we have no casts, everyone is equal”.  Han så på meg med store øyne, men sa ingen ting. Det var kanskje en overveldende nyhet. Men det virket som den gikk langt inn.

For ikke å gjøre det samme mot de høyere kastene som er blitt gjort mot de lavere, å være eksluderende, snakket vi med lærerne om at vi etter hvert er åpne for å finne faddere også til andre fattige barn på skolen som ikke er daliter. Lærne likte dette. Mange av dem er brahminer, den høyeste kasten, som tradisjonelt sett har vært de eneste som kan undervise.  Helt til Prem BK som den første daliten i Durlung fikk seg høyere utdanning i Kathmandu, etter mange års hard jobbing vedsidenav studier. Utdanning gir frihet. Nå er han lærer. Prem sier ofte “This is my dream project!” – å kunne hjelpe andre daliter til å få seg utdanning, til å bli friere..

Vi spurte lærerne om hvilke behov skolen generelt hadde. Helseinformasjon var en viktig ting, siden lokalbefolkningen har veldig lite kunnskap om disse temaene.

Shenpen har inngått avtale med et ivrig ungt par som er helsesøster og helsearbeider i Durlung om at de skal gi helseinformasjon til barna på skolen fire ganger i måneden, og foreldrene en gang måned. De begynner allerede i November. De første temaene blir håndhygiene og riktig kosthold. Rita og Bal Krishna, som våre nye ansatte heter, var svært glade for å kunne undervise på skolen. De fortalte at diarre og feilernæring er store helseproblemer i landsbyen.

Vi var innom Bal Krishna´s lille “apotek” en halvtimes gange fra skolen. Han gjør check-ups av folk i landsbyen. I dag kom en dame med akutt diarre som fikk intravenøs næring på den slitte benken utenfor apoteket, Bal Krishna har bare 15 måneders helseutdanning, men samarbeider med leger i de nærmeste byene per telefon når han ikke skjønner symptomene til pasientene eller trenger annen veiledning. En ekte barfotdoktor  trengs siden det ikke er lege i landbyen.

Om kveldene klatret vi nedover fjellet på en bratt sti som går fra Durlung til Kushma, nærmeste by som ligger en times gange rett ned. Turen gikk hardt utover leggene! Fire av lærerne på skolen går opp og ned denne veien hver dag, og spratt fra stein til stein som ingenting. Fjellfolk! Jeg kom humpende bakerst på mine høyhælte sandaler. Vel fremme i cafeen/resepsjonen på hotellet kommer det en fremmed mann bort til meg som smiler bredt og sier “hello sister”.  Det slår meg hvor vennlige folk i Nepal er. Man blir inkludert. Og heldigvis begynner kastesystemet å svinne bort i de store byene. Men ute på landsbygda holdes tradisjonene i hevd, og dalitene ,“the untouchables”, er fortsatt de med minst utdanning, dårligst jord og lavest inntekter. De verdiløse i samfunnet.

Fadderne kan glede seg til tegninger fra jentene.

Om du har lyst til å hjelpe en jente til skolegang og  nye muligheter, kan du skive til post@shenpen.no og merke e-posten “fadder Nepal”. Du vil da bli kontaktet og tildelt din fadderjente i Durlung.  Fadderordningen koster kr. 175 pr mnd.

Fadderpengene inkluderer skoleuniform, sko, skolesekk, genser til vinteren, regnfrakk, skolesaker, tiffin/lett lunsj på skolen hver dag og lønn til våre to nye helsearbeidere.

 

 

 

Leave a comment