Marked med mening i Oslo ble overflodshorn for barna i Sonada.

[flagallery gid=9 name=Gallery]

 

Det kom inn kr. 27.800 kroner på Marked med mening i Oslo 1. september 2012, arrangert av Trude Rørtveit til inntekt for fattige barn i India. Pengene har blitt brukt i tråd med Shenpens helseprosjekt i Sonada i Himalaya, der Shenpen sponser klinikk og hjelper nærmere 240 barn som bor på internat i Tashiling Tibetan settlement for å gå på den tibetanske skolen like ved.

Dette ble resultatet:

Varme klær : 7.500 kr.

Bla. 44 par nye jeans, 31 nye tykke vinterjakker, 74 lange fleece undertøy, ullgensere. Sokker og undertøy til dem som ikke hadde fra før.

Mange stolte unger med nye klær! Jeg var spesielt fornøyd med å gi dem lange tykt kjempevarmt fleece-undertøy. Det var også herlig å finne pene truser til jentene på gatebutikker i Darjeeling. Kr. 3,50 pr stk.

Vitaminer:

Kr. 4000  til frukt, en frukt i uka til over 200 barn i et år framover.

Kr. 1000  til vitaminer til barn med vitaminmangel, foreskrevet av dr. Sherpa på klinikken Shenpen sponser. Mest flytende vitaminer som de minste barna lett kan fordøye.

Var en dag og kjøpte 200 håndplukkede klementiner  (kr. 100) på markedet i Darjeeling da sesongen startet, pakket dem på taket til fellestaxien til  Sonada, humpet den timelange turen nedover og delte dem ut sammen med kolleger til ungene som stod i en kjempelang kø. Det er veldig sjelden ungene får frukt. Nå blir det heldigvis en frukt i uka et helt år fremover.

 Hygiene:

5 store sterke søppelbokser kr. 800, fordelt på småungenes, jentenes og guttenes internat.

Hygieneartikler kr. 1.500. (håndkle, såpe etc).

Kr. 1.000 til klinikken for innkjøp av slike ting fremover.

Nurse Ambika og jeg hadde health talk for 70 av de minste ungene. Alle måtte vise håndklærne sine. Det var ikke mye å skryte av, mange hadde ikke i det hele tatt, så alle fikk nytt håndkle og opplæring i å vaske seg. Vi inviterte også rundt 50 tenåringsjenter til klinikken. De som trengte det fikk håndkle, bind, såpe, shampoo og en liten krem (mange sprukne kinn å se). Og invitasjon til å komme til klinikken og ta en varm dush når de har mensen. Den eneste varme dusjen i mils omkrets.

 Akutt legehjelp:

Kr. 5000 til Emergency fund, slik at de fattigste i akutte tilfeller kan reise til Darjeeling for nødvendig undersøkelse og behandling.

Undervisning:

Skrivesaker: kr. 700 (400 notatbøker, penner og blyanter).

Skolesko og skolesekker til de som ikke hadde: kr. 1200.

TV/video kr. 2.700. 32” flatskjerm brukt til undervisning i den store hallen, f.eks. helseinformasjon, og på jentenes internat. Videoen deles med guttenes internat. De har også fått plastmatter til å sitte på til kr. 400).

Dr. Sherpa og sykepleier Ambika og Dolma holdt health talk om tuberkulose for 200 unger i matsalen, og brukte den nye TV’en og viste en romantisk film om TB fra Central Tibetan Administration i Dharamsala. Alle kniste og lo. Jeg lærte nye ting om TB. Ifjor var det to tilfeller i Sonada, heldigvis ikke mer.

 Sportsutstyr: kr. 700

Basketball, fotballer, cricket, dart, små baller, hoppetau og badminton.

Dere skulle sett guttenes fryd da de fikk både baskeball og fotball og cricketbats med baller. Brølet stod i taket. Ekte saker. De knuget på ballene, viftet med cricketbatsen, mens jentene satt stille og fikk bare hoppetau og jeg skjønte at jeg hadde glemt å kjøpe badminton. Men så fikk de alikevel flere sett.

 Det er litt penger igjen som det hadde vært gøy å bruke til forskjønnelse, en plante-blomster-dag for ungene i vår.

Takk til Marked med Mening for alt dette til barna i Sonada!

Takknemlig hilsen fra Heidi Trondsen, styremedlem i Shenpen som for tiden i Sonada, var den heldige som fikk shoppe for barna, og se til at pengene ble foruftig brukt.

*(beløpene er rundet til hele tall).

Leave a comment