Fadderjenter i Nepal får vann på skolen

DSCN7812

Shenpen´s Urgyen Tsering og Heidi Trondsen har nettopp vært på besøk hos våre 49 fadderjenter i Durlung landsby i Nepal. Vi besøkte jentene og skolen sammen med Prem BK, vår frivillige medhjelper i Durlung, og var så heldige å komme like under feiringen av Holy, The festival of colours. Det ble mye gøy med store og små i skolegården der alle fikk klasje farget pulver i ansiktet på hverandre som drysset fargerikt nedover klærne. Gjett om barna frydet seg.

DSCN7867
Prem BK og jentene foran skolen i Durlung.

Jentene våre fikk tegnesaker og hver sin geometri-boks som gave til Holy. De ble store i øynene. Tenk å ha sin egen store eske med tusj og fargeblyanter. Det har aldri disse fattige jentene hatt før, og de gikk stolte hjem med sine nye skatter.

DSCN7758DSCN7703

Vannmangel og stengte toaletter.

Siden vi ble klar over problemet skolen har med vanntilførselen til toalettene, gikk vi på befaring på skolens rundt 10 toaletter som alle var stengt. De over 300 elevene må gå på toalettet i buskene rundt omkring. Det er flott utsikt der på toppen av fjellet, men ikke særlig hyggelig å måtte gjøre sitt fornødne til alles åsyn og ikke særlig hygienisk for omgivelsene… Problemet er at skolen ikke har en stor tank å lagre vann i under den tørre årstiden. Det er lekkasje i inntaket til røret som går fra en liten elv oppi fjellet til skolen, som alltid har litt vann, selv i tider uten regn.

Vannprosjekt på skolen.

Shenpen er derfor veldig glade for at vi nå skal sette igang vannprosjekt for skolen for å sikre jevn tilgang på vann til toalettene. Det vil innebære nødvendige reparasjoner i vanninntaket og konstruksjon av en fem tusen liter vanntank bak skolen. Alle toalettene skal også få kraner. Det skal bli godt for barna og lærerne å få litt mer verdighet i skoledagen, ikke minst vil nok tenåringsjentene glede seg over å kunne lukke døren et øyeblikk.

DSCN7679
Prem BK (i midten) med tekniker (til venstre) og rørleggermester (til høyre) som skal samarbeide om vannprosjektet.

Fornøyde mødre.

Mødrene kom for å møte oss sammen med døtrene sine, slik de pleier å gjøre. De uttrykker stadig hvor fornøyde de er for at jentene deres får den utdannelsen de selv aldri fikk.

 

DSCN7788
Mødre og søsken.

Kvinnelig helseundervisning til tenåringsjentene:

Mødrene klagde nå over at Shenpen´s helseundervisning på skolen blir gitt av en mann, Balkrishna Poudel. Det vil si at de store jentene ikke kan få undervisning i kvinnehelse, siden det er tabu for en mann å snakke med kvinner om slike ting. Vi er derfor veldig glade for at hans kone Rita Poudel, som har vært veldig opptatt som landsbyens eneste jordmor, nå har lovet å ta ut tid til å komme å undervise jentene fra april måned.

DSCN7874
Shenpen´s medaarbeidere som underviser på skolen::         Jordmor Rita Poudel og Balkrishna Poudel.

Leksehjelp:

Etter skoletid får fadderjentene vanligvis en times ekstra leksehjelp fra lærer Dharmadatta. Han er veldig dedikert og forsikrer oss om at han gjør alt han kan for å løfte jentene faglig. Det er ikke så lett for dem når de ikke kan få hjelp fra foreldrene sine som har svært lite skolegang.

DSCN7885
Leksehjelp-lærer Dharmadatta.

Skoleveien hjem:

DSCN7897DSCN7906

DSCN7890
Urgyen Tsering og Heidi Trondsen fra Shenpen.