Nye ungdommer får yrkesopplæring

Shenpen er glad for å presentere Pemba og Tenzin som skal få utdannelse i vårt yrkesopplæringsprogram for ungdommer fra fattige familier i Himalaya-området.

Pemba Bhutia (22 år) er nettopp ferdig med 12. klasse, og skal bli bilmekaniker ved Indian Technical Institute i Tung. Det tar 2 år. Pemba kommer fra en fattig familie i liten landsby høyt fjells ovenfor Sonada. Han må gå kjempelangt hver dag for å komme seg til veien og transport 8 km til skolen. Først nedover alle bakkene, så oppover igjen etter skoletid.

pemba-bhutia
Pemba Bhutia med ny skoleuniform.

Tenzin Khuzing (19 år) er også nettopp ferdig med 12. klasse, og har kommet inn på kokkestudier på et opplæringssenter for tibetansk ungdom i Selkui i Dheradun i India. Skolen drives av Tibetan Children’s Villages. Utdannelsen tar 1,5 år. Familien kommer fra den tibetanske bosetningen i Sonada, der Shenpen har fadderordning og klinikk. Vi håper Tenzin kan hjelpe de gamle kokkene i bosetningen når han kommer hjem på ferie. De trenger virkelig kokketips, som koker for 160 unger tre ganger om dagen.

tenzin-khuzing-ctv-selakui
Tenzin Khuzing godt i gang med kokkeutdannelse.

Shenpens øvrige ungdommer som nå studerer:

Elektrikerstudent Sonam Dhondup fra Bhutan har begynt på 2. året i CTV, Selakui.

Sykepleierstudent Kunga Choenzin har begynt på 3. året ved St. Marthas School of Nursing i Bangalore.

studenter-ved-st-marthas-school-of-nursing
Sykepleierstudent Kunga Choenzin til høyre, sittende foran, med medstudenter på St. Martha’s School of Nursing.

Flere studenter har også avsluttet utdanning i år og fått et levebrød:

Binod BK (30), som mistet begge bena i en ulykke for 8 år siden, og levde under svært fattige forhold da vi møtte ham, har fått opplæring i skredderyrket med skredder-undervisning hjemme gjennom 1,5 år. Han har også fått elektrisitet, telefon og reparasjon av det forferdelig usikre huset som står på noen tynne påler. Han har nå åpnet en liten butikk i hjemmet sitt og har to symaskiner i tilfelle den ene skulle gå i stykker.  Han tar imot reparasjoner og syr enkle ting. Hans situasjon er utrolig mye bedre enn før. Funksjonshemmede får ikke noen spesiell hjelp av det offentlige i India.

dscn8008
Binod med sylærer på hjemmebesøk.
dscn0224
Varm barnepysjamas. Skjortekrager ikke ikke det letteste å sy, men etter litt øvelse ble resultatet bra.
img_0352
Skredderbutikk i eget hus. Når lemmen går opp, er butikken åpen.

Temba Tsering er ferdig med 2 års elektrikerstudier og har fått fast jobb i Calcutta. Lønnen er god, og han kan nå bidra med inntekter til sin mor som strever med å forsørge søskenene hans.

Tenzin Jordan studerte til  Diploma in Informaton Technology i Darjeeling. Han har fått jobb på kontoret i den tibetanske bosetningen i Sonada. Han er også en av Shenpens frivillige som gir leksehjelp til barna på den tibetanske skolen.

11 kvinner fra Upper Naya Busti Self Help Group i Sonada som var med i Shenpens sopprosjekt fikk sin første innhøsting av østerssopp i vår.

DSCN8351
Glade kvinner med den første innhøstingen av østerssopp.