Solenergiprosjekt i Sonada Tibetan Settlement

Solenergiprosjekt i Sonada Tibetan Settlement – ferdigstilt i 2014.

Nytt soleenergiprosjekt under planlegging.

De som har vært i Himalaya om vinteren, vet hvor iskaldt og rått det kan bli. De færreste har varmt vann, og de 200 barna på internatene i den tibetanske bosetningen som bor på betonggulv uten noen form for oppvarming, måtte vaske seg i iskaldt vann.

Shenpen hadde  i 2014 gleden av å finne midler til å kunne innstallere solfangere (TATA Water Heating System) for oppvarming av 2000 liter vann per dag. Det hjelper! Hygienen har også blitt bedre. Vi har klart å få bukt med smittsomme hudsykdommer. Selv om det er mye tåke i disse fjelltraktene og det i perioder er lite sol, blir vannet likevel lunkent. På solfylte dager blir det skikkelig varmt, og når skolebarna på internatene reiser hjem på vinterferie i januar-februar, kommer alle fra bosetningen ilende og henter seg varmt vann. Ikke rart prosjektet er populært.

Gatelys: Vi innstallerte også to solergidrevne gatelys, som lyser opp i nattens mulm og mørke, og gjør det lettere å finne frem, spesielt for de som er eldre og dårlige til bens.

Soleenrgiprosjektet er det første av sitt slag i Sonada og omegn.

Total kostnad: 55.000 kroner. En engangsinvestering som vil gi varmt vann i lange tider, og som koster minimalt i oppfølging.

VI har søkt om rundt 10.000 kroner i refusjon fra Indian Department of Solar and Renewable Energy.

IMG_2110IMG_2159

Plan for 2015: Solenergi til kalde munker:

Innstallere solenergi-oppvarming av 1000 liter vann per dag for munkene som bor på klosteret like ovenfor den tibetanske bosetningen. De ca 130 munkene har også iskaldt vann, og sliter med hudsykdommer pga lite vasking, spesielt om vinteren.

Vi håper å kunne sette igang dette prosjektet høsten 2015.

 

 

 

Leave a comment