Varme barn og god effekt av vannfilter og hygienetiltak i Sonada.

Shenpen er tilbake på prosjektarbeid i Sonada/Darjeeling nå i høst. Møtet med klinikken Shenpen sponser i den tibetanske bosetningen i Sonada og Shenpens lege dr. Sherpa var gledelig. Dr. Sherpa kunne fortelle at hun ser færre tilfeller av alvorlig diarre hos barna etter at Shenpen i vår installerte vannfilter i spisesalen til de 200 ungene som bor på internatet. Smittsomme hudsykdommer er også mindre utbredt grunnet hygienetiltak og god oppfølging av sykepleierne på klinikken.

Første prioritet i prosjektarbeidet nå i høst har vært å få barna varme til vinteren. Når Himalaya-skyene innhyller  Sonada, som de ofte gjør, blir det fuktig og veldig kaldt. Særlig hvis man ikke har varme klær. De fattigste barna manglet ”alt”. Disse barna kommer fra små kår i fjerne Himalaya-strøk.  Vi kjøpte jeans til de som ikke hadde. For mange var det livets første splitter nye jeans. Ungene fikk være med på butikken og prøve – trangt skal det være også her. Tretti kroner for et par. De som manglet vinterjakke har fått boblejakke eller foret hettejakke. Gjett om de ble fine og stolte. De miste har fått tykke rådeilige fleece-strømpebukser, jakker og second hand ullgensere. Det trengs 2000 meter over havet der brorparten av befolkningen ikke har noen oppvarming inne. Slik er det også på internatet der barna bor. Iskaldt om vinteren og bare kaldt vann.

Midlene til alt dette kom inn på Marked med Mening i Oslo 1. september, arrangert av Trude Rørtveit med venner. Det har også blitt skolesekker og nye sko til de som ikke hadde og skrivebøker og penner til alle. Barna skal få tilskudd til frukt i mange måneder fremover, noe de sjelden får spise siden frukt er dyrt her, og midler til hygieneartikler, medisiner og emergency fund.

Overflod, brukte klær og en god ide i Norge har raskt blitt til mye nytt og nødvendig for tibetanske flyktningebarn i Himalaya, og resultert i mange takknemlige smil fra varme unger. Noen ganger er det lett å gjøre andre glad. No beaurocracy – just a little action.

 

 

 Varme barn i Sonada

Leave a comment