Nonner fikk kjærkommen hjelp

Nonnene i det lille klosteret Khachoe Dechen Choeling har fått gassapparat til matlagingen og tilgang til helsetjenester gjennom Shenpen.

Vi ble oppmerksom på det lille nonneklosteret i Sonada i indiske Himalaya først i år, til tross for at Shenpen har hjulpet det lokale munkeklosteret med blant annet solenergioppvarmet vann, varmt undertøy og helsetjenester fra sykepleieren som jobber på klinikken vi sponser.

dscn8964
Den yngste nonnen, Dorjee Dolma,  med nytt gassapparat på det enkle kjøkkenet.

Det bor bare 6 nonner i det beskjedne klosteret, de fleste av dem eldre. Lederen deres, Chadral Rinpoche, døde nylig, 105 år gammel.

I vår fikk nonnene jakker, bukser og hjelp til personlige nødvendigheter fra Shenpen. Da vi nå i høst spurte om hva de trengte, kom det fram at de ikke hadde gass på kjøkkenet sitt, men laget mat over åpen ild og dermed pustet inn mye røyk. De ble kjempeglade over å få gassbeholder og kokeapparat. De fikk også teppe til gonpaen og over 100 kroner hver til personlige ting.

img_0850

Vi takker sponsorene hjemme som har gitt penger øremerket til jenter og kvinner. Det er viktig å løfte opp kvinner i en kultur som tradisjonelt har sett menn som mer betydningsfulle.

Nonnene er også invitert til å få helsetjenester på Tashiling-klinikken i Sonada. Klinikken tar seg av ikke bare den tibetanske bosetningen og rundt 160 barn som går på den tibetanske skolen like ved, men også de over hundre munkene på Sonada kloster og nesten hundre munker i Salugara, ved foten av Himalaya.

Nå skal vi i gang med scanning for hepatitt B og har nettopp kjøpt kjøleskap til klinikker for å kunne lagre vaksiner etc. Alle får også ormekur hver 6. måned, og barna får egne håndklær for personlig hygiene.

 

dscn8974
Takknemlige nonner foran gonpaen sin.