Prosjekt Sonada: Bedre helsetilbud for barna

60 nye barn har kommet for å gå på den tibetanske skolen i Sonada der Shenpen har sitt helseprosjekt.  De kommer fra fjerne Himalaya-strøk uten tilgang til tibetansk skole. 12 av dem måtte gå i fem dager før de i det hele tatt kom til veien! Heldigvis er nå bo-forholdene mye bedre siden Shenpen i vinter har pusset opp internatene som var i en elendig forfatning.  Alle knuste vinduer er nå reparert, rommene er malt, og vi har kjøpt inn fargerike gardiner og nytt sengetøy til alle de 202 ungene som sov i senger vi nordmenn ikke engang ville nærme oss. Takk til alle som har bidratt! Nå er det full aktivitet for å snekre nye køyesenger. Alle de minste barna har midlertidig mistet sengene sine og sover på madrasser på gulvet, 30 i hvert rom. De har fått Ole Brum på gardinene og teppe på gulvet, så det hjelper litt. Heidi Trondsen som har vært i Sonada off/on i mange måneder, er fornøyd. En svært tydelig forandring for barna som hadde det veldig stusselig.

Frivillig tannlege til Sonada – gratis tannlegesjekk for barna ute i det fri

Den 8. mars kom den tyske tannlegen Vanades som bor i Darjeeling til Sonada sammen med sin tibetanske assistent Lhamo for å sjekke barnas tenner. For mange var det første møte med tannlegen, og barna gikk og gapte og så inn i munnen på hverandre. Tannlegen jobbet ute siden sola skinte, barna satt på plaststol og gapte, og noen fikk til og med trukket noen råtne melketenner. Andre må komme på klinikken på Tibetan Self Help Centre i Darjeeling. 54 barn fikk sjekket tennene denne første tannlegedagen i Sonada. Til slutt kom hostel mother, som hadde hatt tannpine i en måned men ikke råd til å gå til tannlegen. Hun var nok den eneste som ville til tannlegen den dagen.

Gratis medisiner og god omsorg på klinikken

Mange av disse barna, som kommer fra fjerne fjell, har ikke ”green card” som ville gi dem gratis legehjelp fra det tibetanske helsedepartementet i Dharamsala.  Og ikke er de indiske. De faller mellom alle stoler.

Barna får derfor  gratis medisiner ved klinikken og god omsorg fra nurse Ambika og Tibetan nurse Dolma. Dr. Sherpa kommer innom på fredager og ellers er ”on call” om noe skulle skje. Som her om dagen da en liten gutt fikk akutt neseblod som ikke stoppet og måtte på sykehus, en annen som falt ned og brakk armen og såvidt reddet øyet, eller voksne med akutt høyt blodtrykk, som skjer ganske ofte.  Det er godt at helsepersonellet er til stede siden det ellers bare er to voksne som har som jobb å ta seg av internat-barna som er mellom 3 og 18 år. Lille Sonam og en flokk andre unger henger i skjørtene til nurse Ambika og Dolma på klinikken og suger inn omsorg kjærlighet. Ellers er det bare en ”hostel mother” som passer på 60 barn under 8 år, og ”hostel warden” som har 140 unger å holde orden på. For 400 kroner i måneden er det ingen som har søkt på den ledige stillingen som hostel mother nr. 2.

Rent drikkevann

Problemet med urent drikkevann fra elven er nå delvis løst. Shenpen sponser gass til koking av drikkevannet til alle ungene inntil vi får kjøpt et trygt vannfilter. Om du som leser dette har lyst til å bidra med noen kroner til vannfilter er det veldig kjærkommen hjelp.

En drøm om solenergi

Tenk om vi også kunne få til oppvarmede dusjer til barna, da hadde vi løst et stort hygieneproblem. Det er kanskje en mulighet for det, på sikt. Vi har kommet i kontakt med noen tyske solenergi-entusiaster som ønsker å kombinere soleenrgi og og humanitær hjelp. De planlegger å komme på befaring til Sonada i vår. -Men er ikke all tåken et problem? spurte jeg. Det er virkelig mye tåke i disse Himalayatraktene, rundt 2000 meter over havet. -Nei, svarte de, fog no problem, det er lyset som skaper energien.

Tibetansk nyttår og gave fra Shenpen til glade unger

Den 22. februar var det tibetansk nyttår, vanligvis den største høytiden i året for tibetanere. Men i år valgte tibetanere i exil over hele verden å ikke feire nyttår i solidaritet med alle dem som har blitt skadelidende i kampen for et fritt Tibet. Og alle munkene og nonnene som har satt fyr på seg selv for å få oppmerksomhet fra verden om hva som skjer under kinesernes styre.

Dette til tross, i Sonada ble det vill jubel i matsalen da  ungene fikk sportsutstyr og leker i nyttårsgave fra Shenpen. Og special meal, god mat med grønnsaker, kake, slikkepinne og eple til dessert.  Epler er dyrt her, noe ungene nesten aldri får. Basketball, fotballer, cricket, badminton, hoppetau, freezbees, malebøker og andre leker ble revet vekk. Cricket gikk først.  ”Jeg har syntes litt synd på de største guttene som i alle år har måttet spille cricket med en planke, sa DJ, en av Shenpens gode hjelpere i bostetningen. Så ble det nyttårsfeiring allikevel på ungene.  Med små ting vi der hjemme tar som en selvfølge.

 

 

 

 

 

Leave a comment