Tashiling Clinic i Sonada utvider aktivitetene.

[flagallery gid=14]

 

Tashiling Clinic i Sonada Tibetan Settlement som Shenpen sponser, har nå utvidet aktivitetene. Klinikken gir helsetjenester til folk som bor i den tibetanske bosetningen og til 160 barn som går på den tibetanske skolen og bor på internatetet. Vi har ansatt sykepleier, lege og vaskehjelp. Dr. Norbu Sherpa kommer en dag i uken og tar seg av store og små. Det er innført jevnlig deworming og andre helseforebyggende tiltak. Klinikken får også besøk av Dr. Lobsang et par ganger pr. måned, som gir tibetansk urtemedisin. Da står alle de gamle i kø. Vår nye sykepleier Tashi  Dolma reiser så til Darjeeling for å hente urter til pasientene.

DSCN1728

Sykepleier Tashi Dolma besøker nå også Sonada Monastery (Kalu Rinpoche´s kloster) som ligger like overfor bosetningen. Hun kommer tre dager i uken før lunsj til klosterets lille klinikk. Rundt 80 munker får nå helsehjelp av Tashi siden deres gamle sykepleier nylig ble pensjonert. Mange av munkene har hudsykdommer (vanskelige sanitære forhold, kaldt vann), så alle som ikke hadde eget håndkle har nå fått det av Shenpen. Vi har erfart at å gi eget håndkle til alle har en svært god effekt på spredning av smittsomme hudsykdommer. Barna som bor på internatet i den tibetanske bosetningen nedenfor har opplevd stor bedring siden vi innførte håndklær til alle for flere år siden. De minste mister stadig håndklærne og må få nytt.

Idag var det en munk som kom for check-up. Han har begynt å bli litt bedre fra dengue fever, som han fikk etter besøk i Delhi. Han var gusomt syk. Heldivis er det ikke dengue i Sonada. Men typhoid fever er vanlig i regntiden.

IMG_2013

Solenergi:

Vi opplevde også stor bedring av hygiene etter at vi installerte solfangere til å varme opp 2000 liter vann pr. dag til barna på internatene i 2014. Nå blir det nytt solenergiprosjekt, TATA solenergiutstyr er bestilt og på vei klosteret, transportert fra Bangalore i Sør-India. I løpet av oktober-november skal det installers på klosteret, for å gi munkene 1000 liter varmt vann pr. dag. De gleder seg.