Jordskjelv i Nepal 25. april 2015

[flagallery gid=12]

Shenpen Tibet Aid ble startet av Lama Changchub Tsering (Karma Tashi Lings residerende lama og åndelige leder) i 2006, og ble etablert med eget styre i 2009. Formålet er å støtte fattige mennesker i Himalayaområdene i India og Nepal med helse og utdanning, og bidra til lokal kompetanse og bærekraft. Shenpen har blant annet fadderordninger for tibetanske flyktningebarn og nepalesiske jenter.

Shenpen samarbeider med og har lokal forankring i organisasjoner og frivillige personer som har kunnskap om lokale forhold og hva som trengs. De siste årene har et av styremedlemmene fra Norge bodd i India for å utvikle og følge opp prosjektene der. Shenpens medarbeidere har også sterke bånd til Nepal, og reiser dit jevnlig for å følge opp prosjektene i Nepal. Shenpen sitt arbeid er basert på frivillighet, og har derfor svært lave administrative driftskostnader. Mesteparten av midlene går derfor direkte til prosjektene og hjelpen kommer raskt fram.

Mange mennesker døde i landsbyene i området Sindhupalchwok, mange barn ble foreldreløse.
Mange mennesker døde i landsbyene etter jorskjelv i Nepal, mange barn ble foreldreløse.

Prosjektene våre i Nepal:

Landsbyen Durlung: Vi har siden 2013 ved hjelp av faddere i Norge sponset minoritetsjenter og fattige jenter i landsbyen Durlung med utdanning og helsetilbud. Per dags dato har vi 46 jenter i fadderordningen. Mange hus i Durlung har blitt skadet eller rast sammen etter jordskjelvet, men heldigvis er ingen døde eller skadet.

Landsbyen Chimile: Shenpens medarbeider besøkte landsbyen et par uker før jordskjelvet. Chimile ligger i Rasuwa distrikt, et av områdene som er hardest rammet av jordskjelvet. Allerede før jordskjelvet i Nepal 25. april 2015 vurderte vi det slik at landsbyen trenger hjelp på grunn av manglende helsetilbud. Det tar ni-ti timer med jeep fra Chimile til Kathmandu på svært dårlige veier. Veiene har blitt farligere og enda mer utilgjengelige etter jordskjelvet, og landsbyen er nå isolert. Vi har fått melding fra vår lokale partner i landsbyen at 15 er døde og 25 skadet, og at alle hus er ødelagt. Her ønsker vi å tilby medisin- og helsehjelp.

Ødelagt hus i distriktet Sindhupalchwok
Nesten alle boliger falt sammen i landsbyene etter jordskjelv i Nepal, mange ble husløse.

Landsbyen Helambu (Yolmo): Allerede på jorskjelvsdagen 25. april dro munker og frivillige fra Ka-Nying Shedrup Ling (KNSL) klosteret opp til landsbyene for å vurdere situasjonen der. De kom hjem med historier om landsbyer hvor alle hus hadde rast sammen og at det var mange døde og skadde som trengte hjelp. Munkene og frivillige fra KNSL trosset advarsler om nye jordskjelv og jordskred, og med fare for egne liv dro de opp til landsbyene for å hjelpe. Etter å ha kjørt ca 4 timer med jeep, var veien blokkert av et jordskred som hadde utradert veien. De ga ikke opp, men fortsatte til fots med så mye utstyr som de klarte å bære. Etter 9 timers vandring kom de til en landsby med mange døde og alvorlige skadde. Shenpens medarbeider i Nepal var på KNSL klosteret og sendte melding til Shenpen om bistand til å hjelpe landsbyen. Basert på denne meldingen organiserte Shenpens medarbeider i India en stor mengde nødhjelpsutstyr som blant annet telt, tepper, mat, og vann. Frivillige munker fra klosteret Sonada (som ligger i Indiske Himalaya bare kilometer i luftlinje fra Nepal og er Shenpen sitt prosjektområde i India) kjøpte utstyret i storbyen Siliguri, kjørte lastebil over grensa til Nepal, og leverte utstyret til Kagyu Monlam Relief Committee. Derifra ble nødhjelpsutstyret fraktet til Yolmo, som var fryktelig ødelagt og vanskelig tilgjengelig.

Sindhupalchwok
Mange mistet familie og venner og alt de eide etter jorskjelv i Nepal.

Landsbyen Jatan: Jatan ligger i distriktet Sindapulchak. Her fant munkene og de frivillige fra KNSL den 7-årige jenta Khendrol, som betyr engel. Leggen hennes var fullstendig knust, og familien var sikker på at hun kom til å dø. To av de frivillige, Gilad Yakir og Shane Basse, konstruerte en båre og bar henne ned til nærmeste helikopterplass. Der ble hun fløyet til et sykehus i Kathmandu, og på sykehuset måtte benet amputeres over kneet. Khandrols familie mistet alt i jordskjelvet. Mange i familien døde i rasmassene, og de har ingen steder å bo mens datteren får behandling på sykehuset. Shane jobber utrettelig for å hjelpe Khendro. Han har lykkes med å få Handicap International til å sende hjelp til sykehuset i Nepal for å planlegge rehabilitering og protese. Shane vil hjelpe Khendro og hennes famile å komme tilbake til livet i landsbyen. Vi ønsker å støtte ildsjeler som Shane med å hjelpe landsbyene i Helambu og omegn og barn som Angel.

Shane redder Angel
Shane, frivillig fra Ka-Nying Shedrup Ling klosteret, redder Khandrol (Engel) etter jorskjelv i Nepal 25. april 2015.

 

Samarbeid med grasrotorganisasjonen Shedrup Development Fund for å kunne bidra med livsnødvendig nødhjelp:

Shedrub Development Fund (NGO registrert i USA) ble etablert av Chokyi Nyima Rinpoche i 2005, med det formål å støtte aktivitetene på Ka-Nying Shedrub Ling klosteret, samt skape meningsfulle relasjoner og støtte endringsskapende prosjekter over hele verden. De har gitt mer enn 3 millioner USD til prosjekter rundt om i verden, alt fra å gi stipend til akademiske studier til å hjelpe gatehunder i Kathmandu.

Ka-Nying Shedrup Ling kloster er ett av klostrene i Nepal som har en sentral rolle etter jordskjelvene. Det er et sted mange kommer til for å søke trygghet og hjelp. Generelt er klostrene raskt ute med å hjelpe lokalbefolkningen og landsbyene etter jordskjelvene. Det settes opp presenninger og telt, det deles ut mat og drikke til alle, og enkle medisinske tilstander blir behandlet på klosteret. Klostrene har gode kunnskaper om de lokale forholdene, og på det stadiet der det viktigste er å få fram livsnødvendig hjelp til landsbyene, gjør klostrene en svært viktig jobb med å forsyne befolkningen med mat og drikke, medisiner, tepper, og telt. De er nå i gang med å bygge midlertidige boliger før regntiden setter inn for fullt. Materialer kjøpes i Nepal, eller nabolandet India, og fraktes med jeep eller lastebil til landsbyene. Klostrene har god forankring i lokalsamfunnet, og har den fordelen at de kan samarbeide med andre klostre i landsbyene i Nepal som har førstehåndskunnskap om hvordan det står til med lokalbefolkningen. De kan derfor raskt nå fram med hjelp til de mest trengende, også til de områdene internasjonal hjelp ikke omfatter. Lokale organisasjoner og frivillige personer krever lite ressurser, noe som gjør hjelpearbeidet bærekraftig på lengre sikt.

Klosteret Ka-Nying Shedrup Ling
Munkene på Ka-Nying Shedrup Ling klosteret lager og deler ut mat til lokalbefolkningen i Boudhanath, Nepal.

Vi takker alle våre sponsorer som gjør det mulig for oss å hjelpe jordskjelvrammede i Nepal.

Leave a comment