Hjelp jordskjelvofrene i Nepal

[flagallery gid=12]

Jordskjelvet i Nepal 25. april etterlot seg over 7000 døde, mer en dobbelt så mange skadede, og enorme materielle ødeleggelser. Hundretusener står nå uten husly og må søke tilflukt under presenninger. Risikoen for sykdom og epidemier er stor. Blant dem som har vært raskt ute med hjelp til befolkningen er buddhistiske klostre. Hjelpeorganisasjonen Shenpen Tibet Aid er etablert av buddhister i Norge og arbeider i India og Nepal. Den var allerede involvert med hjelpesendinger til jordskjelvofrene umiddelbart etter katastrofen og samarbeider med lokale buddhistiske organisasjoner” – Buddhistforbundet

Shenpen Tibet Aid ble startet av Lama Changchub Tsering (Karma Tashi Lings fasboende lærer og åndelige leder) i 2006, og ble etablert med eget styre i 2009. Formålet til organisasjonen er å støtte fattige mennesker i Himalayaområdene, hovedsaklig i India og Nepal, med helse og utdanning, og bidra til lokal kompetanse og bærekraftig utvikling. Shenpen har blant annet fadderordninger for tibetanske flyktningebarn og nepalesiske jenter.

Shenpen samarbeider med og har lokal forankring i organisasjoner og frivillige personer som har kunnskap om lokale forhold og hva som trengs. De siste årene har et av styremedlemmene fra Norge bodd i India for å utvikle og følge opp prosjektene der. Shenpens medarbeidere har også sterke bånd til Nepal, og reiser dit jevnlig for å følge opp prosjektene. Shenpen sitt arbeid er basert på frivillighet, og har derfor svært lave administrative driftskostnader. Mesteparten av midlene går derfor direkte til prosjektene og hjelpen kommer raskt fram.

Mange mennesker døde i landsbyene i området Sindhupalchwok, mange barn ble foreldreløse.
Mange mennesker døde i landsbyene etter jorskjelv i Nepal, mange barn ble foreldreløse.

Prosjektene våre i Nepal:

Durlung: Vi har siden 2013 med hjelp fra faddere i Norge sponset fattige jenter og jenter med minoritetsbakgrunn i landsbyen Durlung med utdanning og helsetilbud. Per dags dato har vi 46 jenter i fadderordningen. Mange hus i Durlung har blitt skadet eller rast sammen etter jordskjelvet, men heldigvis er ingen døde eller skadet.

Chimile: Shenpens medarbeider besøkte landsbyen et par uker før jordskjelvet. Chimile ligger i Rasuwa distrikt og er et av områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet. Allerede før jordskjelvet i Nepal 25. april 2015 vurderte vi det slik at landsbyen trenger hjelp på grunn av manglende helsetilbud. Det tar ni-ti timer med jeep fra Chimile til Kathmandu på svært dårlige veier. Veiene har blitt farligere og enda mer utilgjengelige etter jordskjelvet, og landsbyen er nå isolert. Vi har fått melding fra vår lokale partner i landsbyen at 15 er døde og 25 skadet, og at alle hus er ødelagt. Her ønsker vi å tilby medisin- og helsehjelp.

Ødelagt hus i distriktet Sindhupalchwok
Nesten alle boliger falt sammen i landsbyene etter jordskjelv i Nepal, mange ble husløse.

Helambu (Yolmo): Allerede på jorskjelvsdagen 25. april dro munker og frivillige fra Ka-Nying Shedrup Ling (KNSL) klosteret opp til landsbyene for å vurdere situasjonen der. De kom tilbake med historier om landsbyer hvor alle hus hadde rast sammen og rapporterte at det var mange døde og skadde som trengte hjelp. Munkene og de frivillige fra KNSL trosset advarsler om nye jordskjelv og jordskred, og med fare for egne liv dro de opp til landsbyene for å hjelpe. Etter å ha kjørt ca 4 timer med jeep, var veien blokkert av et jordskred som hadde utradert veien. De ga ikke opp, men fortsatte til fots med det utstyret de klarte å bære. Etter 9 timers vandring kom de til en landsby med mange døde og alvorlige skadde personer. Shenpens medarbeider i Nepal var på KNSL klosteret og sendte melding til Shenpen om bistand til å hjelpe landsbyen. Basert på denne meldingen organiserte Shenpens medarbeider i India en stor mengde nødhjelpsutstyr med blant annet telt, tepper, mat, og vann. Frivillige munker fra klosteret Sonada (som ligger i Indiske Himalaya bare kilometer i luftlinje fra Nepal og er Shenpen sitt prosjektområde i India) kjøpte utstyret i storbyen Siliguri, kjørte lastebil over grensa til Nepal, og leverte utstyret til Kagyu Monlam Relief Committee. Derfra ble nødhjelpsutstyret fraktet til Yolmo, som var fryktelig ødelagt og vanskelig tilgjengelig.

Sindhupalchwok
Mange mistet familie og venner og alt de eide etter jorskjelv i Nepal.

Jatan: Jatan ligger i distriktet Sindapulchak. Her fant munkene og de frivillige fra KNSL den 7-årige jenta Khendrol, som betyr engel. Leggen hennes var fullstendig knust, og familien var sikker på at hun kom til å dø. To av de frivillige, Gilad Yakir og Shane Basse, konstruerte en båre og bar henne ned til nærmeste helikopterplass. Der ble hun fløyet til et sykehus i Kathmandu, og på sykehuset måtte benet amputeres over kneet. Khendrols familie mistet alt i jordskjelvet. Mange i familien døde i rasmassene, og de har ingen steder å bo mens datteren får behandling på sykehuset. Shane jobber utrettelig for å hjelpe Khendrol. Han har lykkes med å få Handicap International til å sende hjelp til sykehuset i Nepal og for å hjelpe til med planlegging av rehabilitering og protese. Shane vil hjelpe Khendrol og hennes famile å komme tilbake til et tilnærmet normalt liv i landsbyen. Vi ønsker å støtte ildsjeler som Shane i hans arbeid med å hjelpe landsbyene i Helambu og omegn og barn som Khendrol (Engel).

Shane redder Angel
Shane, frivillig fra Ka-Nying Shedrup Ling klosteret, redder Khendrol (Angel) etter jorskjelv i Nepal 25. april 2015.

 

Samarbeid med grasrotorganisasjonen Shedrup Development Fund for å kunne bidra med livsnødvendig nødhjelp:

Shedrub Development Fund (NGO registrert i USA) ble etablert av Chokyi Nyima Rinpoche i 2005, med det formål å støtte aktivitetene på Ka-Nying Shedrub Ling klosteret, samt skape meningsfulle relasjoner og støtte endringsskapende prosjekter over hele verden. De har gitt mer enn 3 millioner amerikanske dollar til prosjekter rundt omkring i verden, alt fra å gi stipend til akademiske studier til å hjelpe gatehunder i Kathmandu.

Ka-Nying Shedrup Ling er ett av klostrene i Nepal som har en sentral rolle etter jordskjelvene. Det er et sted mange kommer for å søke trygghet og hjelp. Generelt er klostrene i Nepal raskt ute med å hjelpe lokalbefolkningen og landsbyene etter jordskjelvene, dersom de har midler til dette. Det settes opp presenninger og telt, mat og drikke deles ut til alle, og enkle medisinske tilstander blir behandlet på klosteret. Klostrene har gode kunnskaper om de lokale forholdene, og på det stadiet der det viktigste er å få fram livsnødvendig hjelp til landsbyene, gjør klostrene en svært viktig jobb med å forsyne befolkningen med mat og drikke, medisiner, tepper og telt. De er nå i gang med å bygge midlertidige boliger før regntiden setter inn for fullt. Materialer kjøpes i Nepal eller nabolandet India, og fraktes med jeep eller lastebil til landsbyene. Klostrene har god forankring i lokalsamfunnet, og har den fordelen at de kan samarbeide med andre klostre i landsbyene i Nepal som har førstehåndskunnskap om hvordan det står til med lokalbefolkningen. De kan derfor raskt nå fram med hjelp til de mest hjelpetrengende, og også til de områdene der internasjonal hjelp ikke når frem. Lokale organisasjoner og frivillige personer krever lite ressurser, noe som gjør hjelpearbeidet bærekraftig på lengre sikt.

Klosteret Ka-Nying Shedrup Ling
Munkene på Ka-Nying Shedrup Ling klosteret lager og deler ut mat til lokalbefolkningen i Boudhanath, Nepal. .

Gi din støtte til vår innsamlingskonto: 6011.06.97875.

Du kan øremerke din støtte for eksempel til “Nødhjelp Nepal”.

Det er mulighet for gaver med skattefradag for beløp mellom kr. 500-20.000. Kontonummer: 1254.20.22866. Merk din donasjon Shenpen Tibet Aid/KTLBS.

Hvis du ønsker å betale inn til vår konto fra utlandet, så er dette detaljene på den kontoen:

IBAN: NO716011.0697875

SWIFT: NDEANOKK +(XXX) hvis behov for 11 digits

 

Din gavmildhet er ytterst nødvendig og så varmt verdsatt.

Vi takker alle som har bidratt til å gjøre det mulig for oss å hjelpe jordskjelvofrene i Nepal.

Leave a comment