Positiv utvikling for våre prosjekter i India og Nepal

Her kommer en fersk oppdatering fra våre prosjekter i India og Nepal. Ved å være mye til stede i felten i aktivt samarbeid med våre lokale partnere, og gjennom god hjelp fra norske sponsorer har vi i dag anledning til å støtte mange mennesker i Himalayaområdene med helse og utdanning.

 

 

 

KLINIKK, FADDERORDNING, BARNEHAGE, YRKESOPPLÆRING

Sonada Tibetan Settlement, Dist. Darjeeling, West Bengal, India.

Shenpen er tilbake på prosjektarbeid i India, for tiden i Sonada/Darjeeling. Her går tingene bra. Vi har nå hele fire personer på lønningslisten, dr. Sherpa, sykepleier Ambika Rai og vaskehjelp Sonam Dekyi på klinikken, samt “hostel mother” Pushpa Thamang som passer på de minste barna på internatet.

Klinikken har gjort et stort hygienearbeid det siste året, der Shenpen har vært en viktig pådriver og skaffet det nødvendige av hygieneartikler og håndklær til alle barna. Shenpens vannfilter i spisesalen har bidratt til mindre magesykdommer. Barna får mye mer frukt og grønt i kosten enn før – denne uken fikk de både eple, banan og nøtter – noe som aldri før har pleid å stå på menyen. Vi har tatt tak for å hindre vitaminmangel og funnet fukt og grønt som barna liker. Og det er ikke lite frukt som skal til for å mette 240 unger! I forrige uke kjørte vi nedover fjellene til slettene, varmen og storbyen Siliguri og kjøpte 100 kg epler til 6 kroner kiloet.

Shenpen har nå 54 norske faddere til skolebarn i Sonada. Det er i hovedsak fadderpengene som bidrar til ekstra frukt og grønt til alle barna. En løsning på vitaminmangelen som vi er svært fornøyd med. Fadderne er virkelig til stor hjelp.

Om ikke lenge blir det barnehage i bosetningen. Vår samarbeidspartner Settlement Officer Tenzin Tsepak har fått midler fra Shenpen til dette. En gammel bygning er nå renovert, og i tiden fremover blir det innredning og slike hyggelige ting før barnehagen kan åpnes. Det blir spesielt fint for de minste barna på internatet, de som er 3-5 år og er altfor små til å gå på skolen.

Shenpen er også i gang med et yrkesutdanningsprosjekt for ungdommer. I løpet av september har vi vært rundt på yrkesskoler i hele Darjeelingdistriktet og innhentet informasjon om hva som finnes av lokale skoler. Vi samarbeider med vår partner i Sonada om å støtte både tibetanske og lokale fattige ungdommer til å få seg yrkesutdanning dersom de ikke har mulighet til eller er motivert til høyere utdanning. Arbeidsledigheten er veldig stor i disse Himalayaområdene. Mange foreldre tjener bare 10-15 kroner dagen og har ikke råd til å sende barna sine på skole.

Vi har muligheter til å sende tibetanske undommer til yrkesopplæring i sør-India som allerede er sponset av Central Tibetan Relief Committee, og til Dharamsala for opplæring i thankamaling og tibetansk trearbeid. Shenpen planlegger å hjelpe de fattigste til en kort utdanning de kan leve av, f.eks bilmekaniker, elektriker, helsearbeider, sekretær, skjønnhetsalong, frisørsalong, catering m.m.. Om alt går etter planen, kan de første starte utdanning neste sommer. Shenpen er nå i kontakt med med mulige sponsorer i Norge til dette arbeidet.

 

FØDESTUE:

Miao Tibetan Settlement, Arunachal Pradesh, India

Shenpen har i løpet av 2013 fundraiset for utstyr til fødestue i Miao, en tibetansk bosetning på rundt 3000 flyktninger som ligger svært avsides til i jungelen i nordøst-India, ikke langt fra grensen til Myanmar/Burma. På grunn av lang reisevei til sykehus kan det være stor fare under vanskelige fødsler, slik at dette er å regne som et livreddende prosjekt.

Innkjøp av utstyr til fødestuen startet i juli 2013. Vi mottar bilder etterhvert som tingene kjøpes inn.  Det er lang frakt fra nærmeste by. En svært takknemlig jordmor, Kelsang, sender en spesielt varm takk for at fødende kvinner og babyer i Miao fra nå av får det mye tryggere.

Miao har nå sendt søknad til Shenpen om støtte til kjøp av ambulanse. “Ambulanse” i disse traktene betyr som regel en jeep uten særlig utstyr, rett og slett en bil som kan kjøre fort på humpete vei. Vi skal vurdere situasjonen når vi reiser på neste prosjektbesøk til Miao våren 2014. Først vil vi se den nye fødestuen godt i gang. Reiser til Miao krever spesialtillatelse som må søkes fra Delhi, pga spent politisk lokalisasjon.

Våre samarbeidspartnere i dette prosjektet er den tibetanske helseministeren dr. Tsering Wangchuk og prosjektleder Tsering  i Miao.

 

FADDERORDNING FOR DALITJENTER:

Durlung landsby, nær Pokhara, Nepal.

Dette er et utdanningsprosjekt for dalitjenter i en liten landsby på toppen av et fjell, ca to timer å kjøre fra Pokhara, på veien til Mustang og Tibet. Dalitene er den laveste kasten i Nepal, og mange familier er så fattige at barna ikke kan gå på skole. Folk i landsbyen lever av jordbruk på den gammeldagse måten og pløyer jorda med okser.

Shenpen startet fadderordning for dalitjenter i Durlung i april 2013, da det nye skoleåret startet opp. Vi har nå 20 norske faddere for disse jentene som trenger alt. Med på prosjektbesøk til Durlung i april hadde vi med oss skolesekker og stoff til skoleuniformer, og tok mål av små føtter som skulle få skolesko. Fadderjentene får også en lett lunsj på skolen.

Vår samarbeidspartner i Durlung er lærer Prem Bishwokarma, som selv er dalit og har lidd mye under å være den laveste kasten. Dog kom han fra en sterk og ambisiøs familie, og er den første som fikk høyere utdanning i Durlung. Han er nå svært glad for å kunne hjelpe andre daliter til utdanning og et verdig liv.

Shenpen planlegger prosjektreise til Durlung sammen med Prem Biswhokarma i oktober.. Vi ønsker å ansette en sykepleier eller en annen kvalifisert helsearbeider til å jobbe på skolen i Durlung for å ta vare på alle barna. Skolen har per i dag ikke noe helsetilbud. Vi skal også kartlegge situasjonen til de dalitjentene som har størst behov for faddere.  Rapport fra reisen kommer i midten av oktober.

Helt til slutt – en stor takk til alle som har hjulpet oss i arbeidet ved å være fadder eller samle inn penger på bruktmarked, selge kaffe og vafler, ta lange ringerunder og skrive alskens brev eller ved andre lure påfunn har bidratt til at mange som hadde det litt ille har fått det litt bedre.

 

Leave a comment