Shenpen skills training i India – prosjekt for fattige kvinner og nytt om våre studenter.

VI utvider Shenpen´s skills training program i Himalaya med et nytt prosjekt for fattige kvinner. Se også update nedenfor om våre øvrige studenter som holder på med studier.

Mushroom project – for fattige kvinner i Sonada.

Vi er glade for å begynne planleggingen av et prosjekt som kan hjelpe de hardest arbeidende kvinnene i India, kulliene, kvinner uten utdanning som ikke har noe annet valg enn å bære stein til byggeprosjekter, 50-70 kg pr. bør til 15 kroner dagen….

DSCN4560

Nå skal vi bygge et mushroom house i Sonada, der kvinnene kan dyrke sopp som selger bra på markedet, og få et lettere arbeid. Det er kvinnene selv som har tatt kontakt med Shenpen, og ønsker å dyrke østerssopp. Vi har vært på befaring i Darjeeling-distriktet, sett flere mushroom houses, og skal samarbeide med en soppspesialist som skal veilede kvinnene i arbeidet. Først skal huset bygges, så får kvinnene opplæring utpå nyåret før planting og andre forberedelser i februar. På få måneder vil kvinnene få inntekt av sopproduksjonen. Bildet nedenfor: Heidi Trondsen fra Shenpen sammen med prsojektleder Urmula på sopprekogniseringstur i forrige uke. Tepause i bakken.

DSCN4584Om du har lyst og anledning til å støtte kvinnene til å få et lettere arbeid er vi svært takknemlige for hjelp. Kvinnene er kjempeglade for prosjektet og ivrige med å komme igang.

Nytt om Shenpen´s øvrige skills training studenter:

Våre fem kvinnelige sjåfører som fikk kjøretrening i mai/juni venter fortsatt på special taxi license. Det indiske byråkratiet er utrolig tregt. Det er de første kvinnene i Darjeeling-området som søker vil bli sjåfører. Vi gleder oss til de får sertifikatene så de kan fortsette kjøretrening og etter hvert få seg jobb som sjåfør.

DSCN1913

Sykepleierstudent Kunga Chonzin går andre året på St. Marthas School of Nursing i Bangalore, og er kjempefornøyd med studiene.

Hun sier i brev til Shenpen: “First of all I would like to say thankyou to shenpen association for giving me a golden opportunity for nursing course. I am so glad specially when I get to help the poor and sick people really it give me amazing happiness and I make them smile. Thank you for helping my light shine”.

DSCN1440

Skredder-student Binod BK har fått sytrening hjemme i et år (har mistet begge bena i ulykke). Han har nå begynt å sy skjorter og andre vanskelige ting. Siden han bare har gått skole til 5. klasse, hadde han først problemer med å forstå måleenheter og skjortevinkler. Så i august/september fikk han opplæring i geometri flere dager i uken. Han viser stolt frem arbeidsboka og de første skjortekragene. Han tjener allerede litt penger på å reparere jeans og ta andre småjobber. Shenpen har hjulpet med å reparere det fattige huset til Binod og familien, som stod på noen veldig ustødige påler.

DSCN0224

Elektriker-student Temba Tsering går andre året på Industrial Training Institute i Tung. Han har fått sin første Bosch verktøykasse, og har allerede småjobber sammen med læreren sin. Så han må være flink. Bildet er med Urgyen Tsering fra Shenpen.

DSCN1636

Elektriker-student nr. 2 heter Sonam Dhondup. Han er fra Bhutan, sønn av enslig mor til fem sønner, og begynte på Vocational Training Centre i Selaku i sommer. Skolen drives av TCV, Tibetan Children´s Villages, der Sonam gikk grunnskolen. Han er kjempefornøyd med stipend fra Shenpen.

Han sier i brev til Shenpen: “Through this study I can build a backbone of my life and it wont be possible without your kindness . I am highly thankful for that. I will take 100% responsible to do excellent on this study. Here my course is about 25 months and 3 more months for training. Luckily from this year we the wireman trade got chance to appear in the indian government examination (IIT). I feel awesome for that and all because of you.“

Våre tre IT-studenter er alle forsinket med å avslutte studiene. Forsinkelser er å forvente i India, dessverre. En av kandidateene Tenzin Jordan, som har mange andre jern i ilden,  er bl.a. frivillig leksehjelper for studentene på den tibetanske skolen i Sonada.

LEKSEHJELP: For å oppmuntre de 3-4 frivillige leksehjelperne, får de fra i høst rundt 10 kroner pr time de underviser. Det er de kjempefornøyd med! Bildene er fra Shenpens studie- og lekerom i den tibetanske bosetningen i Sonada.

DSCN2842DSCN1626