Solenergi til munker i Sonada – prosjekt ferdigstilt.

DSCN4875

Endelig har det blitt varmt vann og lys i mørket på Kalu Rinpoches´s kloster i Sonada, der Shenpen´s sykepleier Tashi Dolmia jobber tre dager i uken. Etter flere måneders  forsinkelser i transporten av utstyret fra Sør-India, er det nå innstallert solfangere som skal gi 1000 liter oppvarmet vann pr. dag til over hundre munker. Vannet i Himalaya blir “vondt” kaldt om vinteren, så munkene er kjempeglade for denne hjelpen. Sykepleier Tashi forteller at de har mange hudproblemer pga de dårlige sanitære forholdene.

DSCN5179Mr. Mandal i forgrunnen, vår solenergispesialist.

Det var litt magisk den første ettermiddagen etter at teknikerne var ferdig med installasjonen av solfangere til oppvarming av vann og gatelys med solenergibatteri. Bare noen timer etter installasjonen lyste gatelyset opp hele klosteret, og munkene så fornøyd og forundret opp på denne moderne teknologien som virket så fort.

DSCN5185Teknikere, rørleggere og ansvarlige for innstalleringen.

Shenpen er glade for at vi nå har ferdigstilt vårt andre solenergiprosjekt i Sonada. Fjorårets prosjekt gir 2000 liter varmt vann til 150 skolebarn i den tibetanske bosetningen.

Munkene sender en takknemlig hilsen til Lama Changchub, lederen av Shenpen Tibet Aid, som gikk sine barnsben på klosteret og husker det iskalde vannet.

DSCN5266

Nå er det lettere å få vasket både seg selv og klær. Mamma er langt borte!

Oppfølgingen av solenergiprosjektet ble gjennomført av Shenpens medarbeidere Urgyen Tsering og Heidi Trondsen.

DSCN0182Tusen takk til våre sponsorer!